Evenimentul Zilei > Actualitate > Când ajunge Ingenuity, eclicopterul NASA, pe Marte? Detalii neștiute
Când ajunge Ingenuity, eclicopterul NASA, pe Marte? Detalii neștiute

Când ajunge Ingenuity, eclicopterul NASA, pe Marte? Detalii neștiute

Ingenuity este un mic elicopter proiectat de NASA, care va ajunge pe Marte cu ajutorul roverului Perseverance pe data de 18 februarie.

Ingenuity este un experiment tehnologic dezvoltat de NASA, care „se pregătește” de primul său zbor controlat pe Marte.

Când roverul Perseverance va ateriza pe Marte pe data de 18 februarie 2021, Ingenuity va fi atașat de el.

Elicopterul Ingenuity cântărește aproximativ 1,8 kilograme și are un fuzelaj de mărimea unei cutii de șervețele. Proiectul a început a început acum șase ani, dar nu părea să aibă șanse de reușită.

Inginerii de la Laboratorul de Propulsie al NASA din sudul Californiei știau că zborul este posibil chiar și în atmosfera de pe Marte.

Ceea ce nu știau aceștia la acea vreme era cum să construiască un prototip îndeajuns de puternic pentru a zbura, comunica și „supraviețui” în condițiile extreme de pe Marte.

Șase lucruri mai puțin știute despre Ingenuity, elicopterul NASA care va ajunge pe Marte

1. Ingenuity reprezintă doar un zbor experimental

Elicopterul ce va ajunge pe Marte este folosit pentru o demonstrație tehnologică. Cu alte cuvinte, cercetătorii urmăresc să demonstreze posibilitatea e a zbura pe Marte.

Acesta nu este echipat cu instrumente științifice și nu face parte din misiunea atribuită lui Perseverance. Obiectivul lui Ingenuity este unul ce ține doar de inginerie: să demonstreze că zborul în atmosfera care are o densitate de 1% față de cea de pe Terra este posibil.

2. Condițiile de pe Marte sunt extrem de dure

Pentru că atmosfera de pe Marte este atât de „subțire”, Ingenuity a fost dezvoltat să fie extrem de ușor. Palele rotorului sunt mult mai mari și se învârt mult mai rapid decât ar fi nevoie să o facă pe Pământ.

3. Ingenuity se bazează pe succesul misiunii lui Perseverance pentru a ajunge pe suprafața lui Marte

Ingenuity va fi atașat de Perseverance în partea inferioară a acestuia. Elicopterul va fi acoperit în timpul aterizării pentru a fi protejat. Atât elicopterul, cât și roverul vor fi încastrate într-o capsulă pe durata călătoriei de 471 milioane de kilometri către Planeta Roșie. Sistemul de energie de pe Mars 2020 va încărca periodic bateriile din Ingenuity pe parcursul călătoriei.

4. Ingenuity este foarte deștept pentru un robot atât de mic

Întârzierile sunt o parte normală când vorbim despre comunicațiile în spațiu. Inginerii care îl vor pilota nu vor avea acces la date sau imagini decât la mult timp după ce zborul a avut loc.

5. Echipa din spatele robotului privește succesul în pași mici

Având în vedere natura experimentală a elicopterului, echipa din spatele său are o listă lungă cu țeluri.

Acestea trebuie îndeplinite până când elicopterul va decola și ateriza în primăvara lui 2021.

6. Dacă experimentul reușește, viitoarele expediții pe Marte ar putea include și teste aeriene, scrie Theblackvault.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.