„Radiațiile se răspândesc de la patru reactoare, iar nivelul pare să fie destul de ridicat. Există în continuare riscul ca și mai multe radiații să fie eliberate”, a declarat premierul japonez Naoto Kan, citat de CNN.
Pericolul imediat este cancerul tiroidian, însă nu este singurul.  În cele mai sumbre scenarii, radiațiile pot provoca  și alte cancere peste ani: leucemie, cancer la sân, tumori cerebrale. Femeile pot naște beluși cu retard sau cu malformații genetice.
După dezastrul de la Cernobâl, mii de copii au făcut cancer de tiroidă, iar cercetătorii încă mai documentează posibilele efecte ale tragediei. Pastilele cu iod și potasiu au capacitatea de a preveni cancerul tiroidian, cu condiția să fie luate imediat după expunere.
Cesiu și plutonium, pericolele din umbră
O mai mare amenințare par să fie scurgerile de cesiu. Particulele de cesiu sunt mari și grele, ceea ce înseamnă că nu pot fi ușor purtate de vânt în Oceanul Pacific.
„Orice scurgere de cesiu este o ameninațare la adresa mediului și a sănătății oamenilor. Anterior Cernobâlului, credeam că ploile vor dilua cesiul. Ceea ce am găsit însă ne-a demonstrat contrariul: acumulări mari de cesiu în vegetație. Animalele care s-au hrănit cu acele plante au fost conatminate, carnea și laptele la fel”, a declarat Jaqueline Williams, biolog și expert în securitate la Universitatea Rochester Medical Center, New York.
Și scurgerile de plutoniu sunt o amenințare, mai ales că acest material rămâne activ foarte mult timp, iar efectele se văd după ani de zile.