Cancerul la sân, una dintre afecțiunile care atacă în cel mai viclean mod. Simptomele apar extrem de târziu

Cancerul la sân, una dintre afecțiunile care atacă în cel mai viclean mod. Simptomele apar extrem de târziu sursa: Arhivă EVZ

Cancerul la sân, o problemă care, pentru a putea fi rezolvată, trebuie depistată din timp. De aceea este imperios necesar controlul periodic.

Luna octombrie este luna de conștientizare a prevenției cancerului de sân. Femeile ar trebui să-și ia măsuri de protecție pentru a evita o problemă care poate deveni fatală pentru sănătate. Ginecologul Laura Mustață a vorbit despre acest subiect extrem de important.

Cancerul la sân, o problemă care afectează foarte multe femei

„Cancerul de sân este un tip ce cancer care poate fi depistat la timp. Un cancer pe care putem să-l investigăm înainte și depistat clinic. Nu este un cancer pe care putem să-l determinăm doar dacă există în familie.

Realist, ca și prevenție, putem să facem lucruri la modul general, pe care orice om le poate face, cum ar fi să avem un stil de viață sănătos, să avem o dietă echilibrată, să facem sport și să eliminăm stresul din viața noastră”, a spus medicul Laura Mustață la emisiunea „Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nodulii, primul semn care trebuie să dea de gândit

„Mai mult decât atât, pentru femeile de peste 40 de ani, în special pentru cele cu vârsta peste 45 de ani, se recomandă anual un screening mamografic, o evaluare imagistică a sânilor, care poate să depisteze precoce eventuale probleme la sân.

Din păcate, cancerul de sân nu este o boală care să dea neapărat simptome. Cancerul de sân nu doare și dacă așteptăm să apară simptome serioase, atunci boala poate fi destul de avansată.

Pe de altă parte, există noduli care pot apărea la sâni și aceștia sunt motivul pentru care majoritatea pacientelor se prezintă la medic, însă la fel de bine sunt noduli care nu sunt neapărat cancer”, a mai afirmat Laura Mustață.

„Este puțin probabil să putem modifica ceva în viața noastră”

„Lipsa educației medicale ține femeile departe de medic prea mult timp. Din lipsa educației uităm să facem o conștientizare mai aprigă în rândul populației. Sunt mai mulți factori de risc, cum ar fi cel genetic. Este puțin probabil să putem modifica ceva în viața noastră că să prevenim apariția cancerului de sân.

Cancerul de sân este un cancer în general determinat hormonal, apare cel mai frecvent la femeile la menopauză. Expunerea pe termen lung la estrogen, poate fi un factor de risc, dar studiile arată că de fapt, expunerea la anticoncepționale nu crește realist riscul de cancer la sân”, a mai spus specialistul.