Cine va scoate mai mulţi bani din buzunar, după introducerea noii legi a Sănătăţii? Trebuie să plătească părinţii pentru a-şi asigura copiii?
Vor fi angajatorii puşi să achite mai mult pentru asigurarea de sănătate a salariaţilor?
Experţi care au lucrat la noul proiect lămuresc situaţia, cu rezerva că legea e încă în dezbatere şi ar putea suferi modificări.
1. Se va plăti pentru copii?
Copiii şi tinerii sunt singurii asiguraţi fără plata contribuţiei, ţine să precizeze Călin Alexandru, directorul departamentului Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii.
"S-a făcut o confuzie cu persoanele coasigurate. În lege se spune clar că pot fi coasiguraţi soţul, soţia sau părinţii unei persoane asigurate", adaugă el.
Statutul de coasigurat va fi însă mai strict: în cazul asiguraţilor care au un venit mai mare de două salarii minime pe economie, coasiguraţii vor plăti 38 de lei lunar.
2. Creşte contribuţia angajatorilor?
Articolul 154 din noua lege prevede că valoarea contribuţiei angajatorilor nu poate fi mai mică de 5,2% aplicată la salariul mediu brut. Asta înseamnă că acei angajatori care plătesc acum la nivelul salariului minim pe economie vor plăti la salariul mediu, adică o sumă dublă.
"Frecvent, angajatorii privaţi plătesc la salariul minim, deşi oferă sume mai mari. E o formă de evaziune fiscală, răspândită la nivelul firmelor mici. Din punctul nostru de vedere e una dintre variantele de a echilibra situaţia", justifică directorul din MS propunerea.
3. Ce include pachetul de bază?
"Avem de ales între a ne asigura pentru un risc major cu implicaţii mari (cum e cel de cancer, spre exemplu) pe care îl punem în balanţă cu unul minor, dar cu frecvenţă ridicată, cum ar fi infecţiile respiratorii. Răspunsurile celor care au participat la dezbateri până acum au fost în totalitate: să se acopere riscul major", adaugă Călin Alexandru.
Pentru cei foarte săraci şi bolile minore vor fi acoperite printr-un pachet social de asigurări.
"Avem de ales între a asigura un risc major, cum e cel de cancer, în balanţă cu unul minor. În dezbateri s-a preferat riscul major."
CĂLIN ALEXANDRU, director în Ministerul Sănătăţii

Lege parţial în vigoare din 2013
Într-o variantă optimisă, noua lege a Sănătaţii va intra în septembrie în dezbatarea Parlamentului. O parte din prevederi, cum ar fi cele referitoare la spitale, pot intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013. Pentru cele care reglează sistemul de asigurări e nevoie de circa doi ani de pregătire.
"Noua formă de organizare din spitale – instituţie de sănătate cu autonomie financiară şi managerială – permite ca medicii din specialităţi deficitare să fie foarte bine plătiţi", adaugă oficialul MS.