Articolul 159 din Codul Penal canadian prevede că „oricine are relații sexuale anale cu o altă persoană” este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de zece ani, cu excepția relațiilor consensuale între „soți” sau „două persoane cu vârste de minimum 18 ani”.

Vârsta minimă pentru relații sexuale consimțite este în Canada de 16 ani.

Ministrul Justiției, Jodi Wilson – Raybould, a declarat:

„Articolul 159 penalizează în mod injust relațiile sexuale în anumite circumstanțe. Societatea noastră a evoluat în ultimele decenii și sistemul nostru penal trebuie să o facă de asemenea.”

În prezența unor reprezentanți satisfăcuți ai comunității homosexualilor, ministrul a proclamat:

„A sosit vremea ca acest articol să fie abrogat!”

Organizația Egale a comunității homosexualilor arătase într-un raport recent că mai multe zeci de persoane, printre care și minori, au fost inculpate pe baza acestui articol din Codul Penal în ultimii ani.

Și adepții sexului colectiv au denunțat această lege, care interzicea și relațiile anale „într-un loc public” sau când „mai mult de două persoane participă sau asistă”.

Deputatul liberal Randy Boissonnault, homosexual declarat, este cel care va coordona un program de guvernare privind problemele gay.

În aceeași ordine de idei, prim-ministrul Justin Trudeau și-a numit marți un consilier pentru problemele legate de comunitățile homosexualilor. Trudeau este primul șef de guvern din G7 care a participat în această vară la parada homosexualilor.