Evenimentul Zilei > Social > Calendar Creștin Ortodox. Pomenirea Sfântului Evdochim. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului
Calendar Creștin Ortodox. Pomenirea Sfântului Evdochim. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Calendar Creștin Ortodox. Pomenirea Sfântului Evdochim. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Pe 31 iulie este prăznuit Sfântul și Dreptul Evdochim. Tot în această zi are loc Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe postul, o perioadă de curăţire trupească şi sufletească.

Sfântul Evdochim a trăit pe vremea împărăției lui Teofil, urâtorul lui Hristos și luptătorul împotriva Sfintelor icoane, și era cu neamul din Capadochia, tatăl lui având strălucită dregătorie de senator al împărăției. Cu acest fel de stare, fericitul Evdochim a fost dat la învățătură, gustând bucuria de a cunoaște adevărul.

De asemenea, mult se sârguia să se facă locaș curat al Dumnezeului celui viu, dar nu locuia în pustie, ci în vâltoarea lumii, unde clocotesc atâtea patimi. Cu multă și neîncetată sârguință se silea, apoi, ziua și noaptea, în citirea dumnezeieștilor Scripturi, veselindu-se cu această îndeletnicire, mai mult decât se desfătau cei de o vârstă cu el, la ospețe, la jocuri și la cântece.

Zadarnic se sfătuiau prietenii și cunoscuții să-l ia cu ei la petreceri și desfătări lumești; el rămânea statornic felului său de trăi, de viață curată, de rugăciune și de binefaceri. Că la multa înțelepciune, pe care o agonisise el, a adăugat milostenia și dragostea pentru cei în suferință. Și se purta ca un tată al săracilor și ca un ocrotitor al văduvelor și orfanilor, dând îmbrăcăminte celor goi, hrana celor flămânzi, mângâiere celor îndurerați.

Pentru faptele lui cele bune și pentru sfânta lui înțelepciune, s-a învrednicit de multă cinstire din partea împăratului Teofil și, peste așteptările lui, împăratul i-a încredințat înalta dregătorie de conducător al oștilor împărătești din Capadochia. A trăit ani puțini, mutându-se la Domnul în tânără vârstă, dar, până la sfârșitul vieții sale, fericitul a fost cu adevărat cumpănă și canon, păzind dreptatea, ajutând pe văduve și pe cei saraci și făcând multă milostenie în toate zilele și, în scurte cuvinte, viețuind dumnezeiește. La vremea sfârșitului său, trupul fericitului Evdochin a fost îngropat în Capadochia, dar, fiind proslăvit de Dumnezeu cu multe minuni, moaștele lui au fost mutate la Constantinopol.

Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Pe 31 iulie este și Lăsata Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe duminică, 1 august. Cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News