Cabinetul Boc va fi supus primei restructurări

Cabinetul Boc va fi supus primei restructurări

Cabinetul Boc, la doar o lună şi jumătate de la învestire şi după schimbarea a doi miniştri de interne, ajunge din nou în parlament pentru o mică restructurare.

Premierul Boc a solicitat, ieri, parlamentului avizul ca vicepremierul Dan Nica să ocupe şi funcţia de ministru al administraţiei şi internelor.

Cumularea celor două funcţii de către o singură persoană a creat anumite probleme procedurale. Potrivit ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Victor Ponta, guvernul a analizat două variante de rezolvare a acestei situaţii. „Prima variantă ar fi aceea a cumulării funcţiilor de vicepremier şi ministru al administraţiei şi internelor - o persoană ocupă două funcţii. A doua variantă a fost aceea a comasării celor două funcţii, ceea ce ar necesita restructurarea guvernului şi un nou vot în parlament“, a declarat Victor Ponta. Ministrul pentru relaţia cu parlamentul consideră că prima variantă este mai puţin viabilă deoarece ar crea un precedent care ar putea fi contestat. În cele din urmă, premierul Boc a ales cea de-a doua variantă şi a sesizat parlamentul pentru a-i cere un vot pentru numirea lui Dan Nica şi în fruntea MAI. Nica, la al doilea interimat   Până la votul din parlament, vicepremierul Dan Nica va ocupa funcţia de ministru interimar al administraţiei şi internelor. După ce, marţi seara, Comitetul Executiv al PSD a validat în unanimitate numirea lui Nica la MAI, ieri, premierul Boc a trimis propunerea la Cotroceni. Prompt, Traian Băsescu a semnat decretul de numire pentru numele celui discutat cu o seară înainte la Cotroceni cu Mircea Geoană, înainte de a fi validat de Comitetul Executiv al PSD. Puşcaş, un nou ministru

Pe de altă parte, la nivelul liderilor coaliţiei PDL-PSD, s-a pus problema înfiinţării a două noi posturi de ministru. Marţi seară, la întâlnirea dintre Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Emil Boc, s-a discutat despre transformarea funcţiei de şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, ocupată de Vasile Puşcaş. „Sunt convins că premierul Emil Boc, în noua organigramă a guvernului, va reflecta nevoia instituţională, pentru o reperezentare mai bună a României înplan internaţional, ca şeful DAE să aibă rang de ministru“, a spus Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicitarea a venit ca urmare a cererii PSD de a reveni la situaţia de paritate în ceea ce priveşte numărul miniştrilor în guvern. Prin cumularea funcţiilor de vicepremier şi şef al MAI de către Dan Nica, PSD a pierdut un loc în guvern şi a căutat să compenseze prin ridicarea funcţiei de secretar de stat deţinută de Puşcaş la rangul de ministru. Pe de altă parte, Traian Băsescu a propus înfiinţarea unui post de ministru delegat pentru Administraţie. Propunerea a fost refuzată de preşedintele PSD.

PROPUNERE

Ilie Botoş, variantă pentru „Doi ş’un sfert“ Fostul procuror general al României, Ilie Botoş, are şanse să devină noul şef al serviciului secret al Poliţiei, DGIPI. Botoşeste o variantă agreată şi la Cotroceni şi, parţial, şi în PSD. Social-democraţii au renunţat la nominalizarea lui Mincu Silvestru şi Ionel Georgescu, cele două propuneri făcute de Marian Vanghelie pentru poziţiile de secretar de stat la MAI, respectiv şefi ai DGIPI. Biroul Per manent al PSD a decis, marţi sea ră, să retragă aceste propuneri. „Noul ministru Dan Nica are deplina libertate să-şi aleagă colaboratorii la MAI, bineînţeles cu consultarea partidului“, a afirmat Mircea Geoană, marţi seară, după şedinţa conducerii PSD.