Evenimentul Zilei > Social > Bugetul Capitalei 2011: bani pentru subvenţii, fără fonduri pentru maidanezi
Bugetul Capitalei 2011: bani pentru subvenţii, fără fonduri pentru maidanezi

Bugetul Capitalei 2011: bani pentru subvenţii, fără fonduri pentru maidanezi

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va ataca bugetul Capitalei, pe motiv că modificările aduse proiectului de buget blochează "abuziv şi ilegal" mai multe proiecte.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat luni bugetul Primăriei Muncipiului Bucureşti pentru acest an- 5,6 miliarde de lei, cu un miliard mai puţin faţă de 2010.
Numai că, forma depusă de primarul general la Consiliul General a fost modificată prin aproximativ 50 de amendamente, majoritatea acestora fiind formulate de consilieri generali PDL.
Aleşii generali au decis să reducă bugetele  pentru  Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa, dar şi cel al Administraţiei Pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân, instituţie care se ocupă de gestionarea problemei maidanezilor. .
Astfel, obiectivului de investiţii Lia Manoliu îi vor rămâne doar 147.857.000 de lei, după ce i-au fost luate 235 de milioane de lei.
La capitolul investiţii, legat de lucrări care trebuie continuate, au fost modificate bugetele pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi realizarea Planului integrat de dezvoltare urbană, dar şi pentru proiectul privind Definirea regimului tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie ale monumentelor.
S-au tăiat banii  pentru reamenajarea marilor Pieţe
Au fost reduse şi fondurile pe care edilul-şef le-a cerut pentru Strategia de trafic pentru Capitală, pentru concursurile de soluţii de amenajare a Pieţei Victoriei, a Pieţei Unirii şi a Palatului Voievodal "Curtea Veche" sau cele pentru amenajarea spaţiilor supraterane de la Piaţa Universităţii, respectiv Teatrul Naţional şi parcajul ce urmează a fi finalizat. Au fost anulate bugetele pentru reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa, pentru supralărgirea şoselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii – Mihai Bravu.
"Pentru realizarea hărţii acustice a Capitalei  bugetul alocat de municipalitate era 3.455.000 de lei. După modificările propuse de consilierii PDL, a ajuns la zero.Este vorba de o directivă europeană (realizarea hărţii acustice a Capitalei – n.r.) care nu va fi realizată. Urmează procedura de infringement pentru lipsa acestui lucru", a explicat Oprescu.
Primarul general a mai criticat modificările aduse bugetului pentru salubritate, unde erau prevăzute 23 de milioane de lei, iar după aprobarea amendamentului PDL banii nu au mai fost alocaţi, precum şi bugetul Autorităţii pentru supravegherea şi protecţia animalelor de unde, din 17.200.000 de lei au fost luate 15 milioane de lei.
În opinia acestuia,  amendamentele aduse bugetului sunt "ilegale", deoarece există o prevedere legislativă care obligă municipalitatea să aloce bani pentru lucrări deja începute, astfel încât acestea să poată fi continuate.
"Este o prevedere legislativă care te obligă să aloci bani pentru obiective deja începute. Nu ai voie să nu-i aloci, iar lucrările să fie oprite", mai spus  primarul general.
În forma bugetului aprobată de CGMB, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a primit 489 milioane lei, faţă de 429 de milioane, cât se propunea în proiectul lui Oprescu, iar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a urcat la 640 milioane lei, de la 600 de milioane.
Bugetul Capitalei pe 2011 prevede venituri de circa 4,58 miliarde lei şi cheltuieli de circa 5,1 miliarde. Din creditele externe, municipalitatea vrea să cheltuiască în acest an 302 milioane lei, iar din fondurile nerambursabile, 97,1 milioane lei.