Buget de austeritate, cu acordul FMI

Buget de austeritate, cu acordul FMI

Scrisoarea de la Fond impune limite stricte de deficit bugetar.

Dacă economia va merge prost şi ţintele de deficit convenite cu FMI nu vor fi respectate, românii vor trebui să strângă din nou cureaua. Guvernul va fi nevoit să facă o nouă rectificare bugetară pentru a tăia, iarăşi, din cheltuieli şi pentru a găsi noi surse de venituri. Astfel, vor fi în pericol veniturile bugetarilor, dacă nu chiar locurile lor de muncă, iar impozitele ar putea creşte din nou. FMI şi-a dat OK-ul Fondul Monetar Internaţional (FMI) a trimis, miercuri seară, scrisoarea de aprobare a cererii de credit din partea României. Singurele clauze modificate de reprezentanţii FMI în acordul cu România au fost ţintele trimestriale de deficit. Astfel, ţinta de deficit bugetar pentru al doilea trimestru a fost stabilită la 14,5 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde de lei peste nivelul convenit iniţial, pentru finele anului păstrându-se un deficit de 24,3 miliarde de lei, a anunţat Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor, ieri, la conferinţa de presă de după şedinţa de guvern.

El a precizat că, în cazul în care ţintele de deficit vor fi depăşite, guvernul va face, printr-o rectificare bugetară, o ajustare atât a cheltuielilor bugetare, cât şi a veniturilor. Potrivit premierului Emil Boc, scrisoarea de intenţie pentru împrumut a fost deja semnată de ministrul finanţelor şi guvernatorul BNR, aceeaşi procedură fiind derulată şi pentru împrumutul de la Comisia Europeană. Cadou de Sfântul Gheorghe

Concluzia şefului executivului a fost una optimistă. „Cineva acolo sus iubeşte Guvernul României şi Ministerul Finanţelor”, a spus el referindu-se la faptul că scrisoarea de la Fond a ajuns în ajunul sărbătorii de Sfântul Gheorghe. După avizul final dat de conducerea FMI şi CE, prevăzut pentru perioada 4-6 mai, acordul de împrumut va fi dezbătut şi adoptat de parlament sub forma unui proiect de lege. Printre cerinţele FMI se numără monitorizarea strictă a companiilor cu capital de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Pogea, acestea vor trebui să-şi reducă arieratele şi să devină mai profitabile. Iar „majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor înregistra profit va fi făcută în strânsă legătură cu creşterea productivităţii muncii”, a precizat el. Alte condiţii din partea Fondului sunt adoptarea legii salarizării unice în sistemul bugetar, dar şi a legii responsabilităţii fiscale. Potrivit lui Pogea, aceasta presupune programarea bugetară multianuală, care va reduce numărul rectificărilor şi va da un semnal de stabilitate pentru investitori.

19,95 miliarde de euro este pachetul total de finanţare externă, pe doi ani, de la FMI, UE, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare