Prima regulă pe care democrat-liberalii cu vechime în parlament le-au impus-o mai noilor uninominali este „ciocu’ mic”.
Iritat de o declaraţie în presă a deputatului de Galaţi Mihai Boldea, abia intrat în parlament, liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a făcut circ pe seama acestuia în public, înainte de şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
„Tu, care vorbeşti mult şi prost şi spui numai prostii în ziare, să taci!”, şi-a apostrofat Buda colegul de partid în faţa mai multor parlamentari din comisie şi a unui secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, susţin surse care au asistat la incident.
Cu o zi înainte, Boldea confirmase pentru cotidianul „Gândul” că liderii PDL şi PSD au primit, de la conducerile celor două partide, undă verde să suplimenteze bugetele colegiilor în care au fost aleşi prin amendamente în parlament în valoare de 70.000 de euro de fiecare.
Ieşirile în presă se lasă cu sancţiuni
Condiţia tăcerii în legătură cu conflictele interne sau instrucţiunile de la centru a fost de altfel înăsprită în PDL după instalarea partidului la putere. Democraţia în PDL a mers până la includerea, în regulamentul intern al grupului de la Camera Deputaţilor, a interdicţiei parlamentarilor de a ieşi în mass-media cu alte opinii decât cele dictate de lideri. Potrivit regulamentului care ar urma să fie luat de model şi la Senat, parlamentarilor PDL le revine obligaţia „să nu aibă nicio poziţie, atitudine sau acţiune în media care să contravină deciziilor grupului şi politicii promovate de acesta”.
„Exprimarea în media a unor puncte de vedere diferite faţă de cel al partidului” va fi sancţionată, se arată în documentul distribuit deputaţilor să-l studieze în vacanţa parlamentară, până la interzicerea unei noi candidaturi sub sigla PDL.