Evenimentul Zilei > International > Bruxellesul vrea cărţi de identitate electronice pentru cetăţenii din UE
Bruxellesul vrea cărţi de identitate electronice pentru cetăţenii din UE

Bruxellesul vrea cărţi de identitate electronice pentru cetăţenii din UE

Comisia Europeană urmează să lanseze în iunie o revizuire substanţială a regulilor privind documentele personale cu scopul impulsionării identităţilor electronice în UE.

Cel mai probabil, propunerea se va confrunta cu opoziţia grupurilor de apărare a drepturilor civile şi a statelor membre unde nu există cărţi de identitate.

Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală, va prezenta la începutul lunii iunie o propunere legislativă care urmăreşte "să faciliteze tranzacţiile electronice transfrontaliere" prin adoptarea unor semnături electronice, a unor identităţi electronice şi a unor servicii de autentificare electronică (eIAS) armonizate în statele membre UE, conform unui document intern intrat în posesia EurActiv, citat de Agerpres.

"Un mediu de reglementare clar pentru eIAS va impulsiona confortul, încrederea şi siguranţa utilizatorului în lumea digitală. Acest lucru va spori disponibilitatea serviciilor de autentificare electronică transfrontaliere şi transectoriale şi va stimula acceptarea tranzacţiilor electronice transfrontaliere în toate sectoarele", se arată în document.
Încercări de-a lungul timpului

Bruxellesul a încercat de mult timp să faciliteze crearea unui sistem paralel de identificare electronică, pe lângă documentele deja existente în formă tipărită.

În 1999 a fost adoptată o directivă care stabileşte un cadru comun pentru semnături electronice. Raţiunea pentru acest text legislativ este aceea că, în cazul în care cetăţenii UE se simt confortabil în semnarea de documente online, aceştia vor începe să treacă în număr tot mai mare în lumea comerţului online pentru a face afaceri şi cumpărături, indiferent de graniţele naţionale.

În ciuda eforturilor UE de a spori securitatea semnăturilor electronice şi încrederea în apariţia identităţilor virtuale, cetăţenii şi guvernele nu s-au mişcat prea repede în adoptarea de cărţi de identitate electronice.

Semnăturile electronice vizează deocamdată doar câteva sectoare, cum ar fi cel universitar, în timp ce majoritatea statelor membre UE nu au introdus cărţi electronice de identitate deocamdată.

Chiar dacă paşapoartele cu cipuri devin normă în Europa, cărţile electronice de identitate au fost adoptate numai în câteva ţări – Belgia, Estonia, Germania, Italia şi Olanda. Totuşi, nu există un sistem comun de recunoaştere reciprocă între statele care folosesc cărţi de identitate electronice.

Poate că şi mai frustrant pentru Comisia Europeană este că unele state membre, precum Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda, nici măcar nu au cărţi de identitate în formă tipărită.

Prin noul plan, Comisia vrea să extindă autentificarea electronică la o serie de servicii, dincolo de semnăturile electronice.