Evenimentul Zilei > Actualitate > Bruxelles nu face concesii în disputa Băsescu – Ponta: La Consiliul European va fi un singur scaun. Să decidă între ei
Bruxelles nu face concesii în disputa Băsescu – Ponta: La Consiliul European va fi un singur scaun. Să decidă între ei

Bruxelles nu face concesii în disputa Băsescu – Ponta: La Consiliul European va fi un singur scaun. Să decidă între ei

La ședința Consiliului European va exista un singur scaun pentru reprezentantul României cu ocazia reuniunii informale de miercuri, anunță site-ul EurActiv.com. Astfel, dacă atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta vor veni la summitul informal de la Bruxelles, cei doi lideri vor primi permisiunea de a intra în clădire, dar, în sala de şedinţe, va fi un singur scaun pentru reprezentantul României, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului European, Jesús Carmona.

"Ei vor trebui să decidă cine va sta pe scaunul destinat României", a explicat Carmona, precizând că oficialii UE nu vor arbitra aceste disensiuni.
Jesus Carmona a subliniat că un singur reprezentant român va putea asista la discuţiile din cadrul summitului informal, celălalt lider de la Bucureşti neavând dreptul să stea nici măcar în rândul al doilea în sală şi nici să facă declaraţii.
Premierul Victor Ponta a solicitat, astăzi, Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.
Înaintea şedinţei USL, Victor Ponta a declarat că, dacă şeful statului, Traian Băsescu, va merge miercuri seară la dineul informal de la Bruxelles, unde se discută probleme care ţin de Guvern, atunci va merge pentru a mânca şi a glumi, întrucât nu are atribuţii pe probleme de politică economică.
"Miercuri seară este o cină informală pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul preşedinte Băsescu, dacă merge miercuri la cină, o să meargă să mănânce şi să glumească cu ceilalţi, că pe probleme economice şi de politică economică nu are nici atribuţii, nici sprijinul, nici al majorităţii parlamentare, nici al Guvernului", a subliniat Ponta.
În ceea ce priveşte Consiliul European din 28 iunie, Ponta a precizat că oricine ar merge din partea României trebuie să aibă un mandat.
"Ceea ce stabilim pe plan intern stabilim. Nu ne facem de râs la Bruxelles să mergem mai mulţi şi să vorbim pe şapte voci. Consiliul European este pe 28 iunie. Până la Consiliul European – asta o să discutăm şi azi – trebuie să stabilim foarte clar: oricine merge trebuie să aibă un mandat să reprezinte România. Nu mergi de capul tău nici Băsescu, nici Ponta, nici altcineva nu merge să se reprezinte pe el, merge să reprezinte un mandat al României acolo", a spus Ponta.