Broccoli, benefic pentru organism. Ce se întâmplă cu alergiile cutanate atunci când consumi această legumă
- Ramona Rotaru
- 20 mai 2023, 14:07
Consumul de broccoli aduce multe beneficii pentru organism, însă permite și limitarea severității alergiilor cutanate. Pacienții care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să aibă o alimentație echilibrată, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii francezi.
Cercetătorii de la Institutul Național pentru Sănătate și Cercetări Medicale din Franța (INSERM) au efectuat un studiu potrivit căruia consumul de broccoli sau de varză ar permite limitarea severităţii alergiilor cutanate. În cadrul studiului publicat în revista științifică anglofonă eLife, cercetătorii de la INSERM și de la Institutul Curie din Paris au arătat că absența din alimentație a compușilor ce există în anumite legume, în special în broccoli și varză, poate să agraveze alergiile cutanate.
Alergiile cutanate sunt provocate de reacții imunitare neadaptate la compuși prezenți în mediu. Gradul lor de severitate variază în funcție de numeroși factori, inclusiv de alimentație.
În studiul efectuat de cercetătorii francezi s-a pus accent pe compușii alimentari care acţionează asupra unei molecule prezente în organism, denumită „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR). Astfel de nutrienți se găsesc, în mod natural în legumele crucifere, printre care varza și broccoli.
Broccoli poate combate alergiile cutanate
Studiul a fost realizat pe șoareci, iar cercetătorii francezi au asociat absența AhR cu creștere a stării de inflamație la nivelul pielii și cu o agravare a alergiei cutanate. Acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul șoarecilor care au primit o alimentație conținând acei compuși.
Specialiștii au oferit și explicația. Atunci când nutrienții în cauză au fost absenți, s-a observat o supra-producție a unei molecule, denumită TGF-beta, în epiderma șoarecilor. Aceasta afectează funcționarea normală a unei categorii de celule imunitare, celulele Langerhans, prezente exclusiv în piele și care funcționează ca un „modulator al reacțiilor imunitare cutanate”.
„Rezultatele noastre sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea duce la creşterea reacţiile alergice cutanate la oameni”, a declarat Elodie Segura, cercetătoare la INSERM și coordonatoarea acestui studiu realizat la Institutul Curie, potrivit Agerpres.