Evenimentul Zilei > Actualitate > Bolile care ar trebui să te ţină departe de locul de muncă
Bolile care ar trebui să te ţină departe de locul de muncă

Bolile care ar trebui să te ţină departe de locul de muncă

Febra, tusea sau bubiţele inexplicabile de pe piele sunt motive întemeiate pentru a sta departe de colectivitate. Pe lângă faptul că îi punem în pericol pe cei din jur, creşte riscul de complicaţii.

Dacă te trezeşti cu dureri de gât sau de cap, cel mai probabil ai o banală răceală. Totuşi, banalele răceli sau o formă mai periculoasă de gripă pot avea multe simptome comune, cum ar fi tuse, strănut, dureri de cap.
Febra, durerile musculare şi o stare de oboseală prelungită pot fi mai degrabă semnele gripei, chiar dacă nu toată lumea prezintă aceleaşi simptome.
Periculoase pot fi şi boli contagioase precum varicela, pe care şi adulţii o pot face uneori, afecţiune care se manifestă cu febră şi bube pe piele.
Ideal ar fi să staţi acasă dacă aveţi o boală contagioasă pentru a nu-i pune în pericol pe cei din jur. Pentru ce perioadă şi la ce semne detaliază medicii.
Gripa, contagioasă înainte să apară primele semne
"În primul rând, decizia de odihnă la domiciliu este bine să fie luată împreună cu medicul, în urma unui control. Cu siguranţă un medic nu îl va trimite pe un bolnav la muncă dacă vede că acesta are o temperatură mare. Dacă starea generală este afectată şi bolnavul are o tuse puternică, este indicat ca acesta să rămână la domiciliu pentru a nu împrăştia şi colegilor virusul", ne sfătuieşte medicul de familie Călin Ciubotaru.
Dacă ai simptome de gripă, contagiozitatea este mare înainte chiar să ai semne. "În cazul gripei este bine să stăm acasă de la primele dureri de cap, deoarece aceasta este contagioasă cu o zi înainte de primele simptome. În cazul altor boli, cum ar fi de exemplu varicela, în momentul în care apar primele semne, devenim contagioşi", vin explicaţiile medicului de familie Cristian Sever Oană.
Ideal pentru cei care prezintă simptome de gripă este să stea acasă până când febra va scădea şi vor trece 24 de ore fără să mai dea semne că ar putea să redevină mare.
Dacă, în schimb, ai doar simptomele banalei răceli, poţi merge la job. Cu toate acestea, fie că e vorba de răceală, fie că este gripă, eşti contagios, iar colegii tăi s-ar putea îmbolnăvi din cauza ta.
" În momentul în care locul de muncă prezintă un risc mai ridicat de a răspândi o răceală, cum este cazul cadrelor didactice sau al celor medicale dar şi alte categorii, este foarte important să nu se prezinte la muncă dacă au simptomele unei răceli", este de părere medicul de familie Călin Ciubotaru.
În afara faptului că nu ar trebui să mergem la muncă din conştiinţă civică, pentru a nu da şi colegilor virusul pe care îl avem, pe deasupra poate fi şi cât se poate de incomod.
"Dacă mai avem şi ghinion, o gripă se poate prelungi de la 7 la 10 zile din cauza faptului că mergem la muncă", adaugă medicul de familie Cristian Sever Oană.
2-3 zile liber la viroză, până la 14 zile o pneumonie
Să presupunem că ai vizitat un medic şi urmezi tratamentul recomandat de el, însă chiar şi în aceste condiţii, starea de sănătate se va îmbunătăţi abia după o săptămână sau chiar zece zile.
"Durata necesară vindecării oscilează în funcţie de pacient. Împreună cu medicul trebuie stabilit, în urma unei noi consultaţii, dacă pacientul se poate întoarce la muncă. Pentru o viroză simplă poate fi vorba de doar 2-3 zile de odihnă, în timp ce pentru ceva mai serios precum o pneumonie, durata se poate extinde până la 2 săptămâni", mai explică medicul Călin Ciubotaru.
"În cazul gripei, e bine să stăm acasă de la primele dureri de cap, deoarece boala e contagioasă cu o zi înainte de primele simptome. În cazul altor boli, cum ar fi varicela, în momentul în care apar primele semne, devenim contagioşi.”
CRISTIAN SEVER OANĂ, medic de familie

RISCURI
Fumătorii fac forme mai grave de răceală
Un adult poate avea, pe parcursul iernii, între 2 şi 4 răceli, în timp ce un copil poate avea chiar şi până la 10 răceli de-a lungul anului. Pentru fumători riscurile sunt şi mai mari. Studiile au arătat că ţigările sunt un factor agravant al răcelilor şi gripelor, fumătorii putând ajunge mai uşor la complicaţii.
Situaţia este apropiată şi în cazul fumătorilor pasivi. Categoriile cele mai expuse răcelilor şi gripelor sunt copiii mici, adulţii peste 65 de ani, femeile gravide, persoanele cu un sistem imunitar mai slab şi cei cu afecţiuni cronice de tip astm, boli pulmonare sau boli de inimă.
Citiţi şi:

  • Numărul infecţiilor respiratorii a crescut îngrijorător de mult în ultima săptămână
  • Nu trataţi răcelile cu antibiotice!
  • Vaccinul antigripal, între eficienţă şi teoria conspiraţiei
  • GRIPA SURPRIZĂ: Un nou virus porcin a apărut la copii din SUA. Vezi ce spun experţii despre riscul de răspândire