După ce preşedintele suspendat, Traian Băsescu a dat, luni seară, primul semnal în direcţia boicotării referendumului de pe 29 iulie, PDL a decis ieri, în şedinţa Colegiului Director Naţioanal, că nu va participa la votul de duminică.
Democrat- liberalii îşi îndeamnă electoratul să le urmeze exemplul. "Fac un apel la toţi oamenii de bunăcredinţă să nu participe la această mascaradă", a declarat ieri preşedintele PDL, Vasile Blaga, la finalul şedinţei.
Liderii PDL refuză să valideze "şirul de abuzuri" comise de USL, ce au debutat cu schimbarea Avocatului Poporului şi au culminat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, în Parlament, pe 6 iulie. În plus, Colegiul Director a mai stabilit că reprezentanţii PDL din secţiile de votare vor fi menţinuţi pentru ca fraudele să fie limitate.
Predicţia sumbră a preşedintelui
De altfel, Traian Băsescu a anunţat, luni seara, la emisiunea "Sub semnul întrebării" de la B1 Tv, că există riscul ca, dacă situaţia nu se ameliorează, să ceară PDL să boicoteze referendumul şi să nu îşi desemneze reprezentanţi în secţiile de votare.
Decizia ar fi urmat să fie luată împreună cu PDL. După Colegiul Director al PDL, şeful statului a afirmat că, prin neprezentare, ar fi greu să se ajungă la validarea referendmului şi, din acest motiv, USL ar putea, prin diferite "manevre", să fraudeze circa 10% la votul de duminică.
El a mai apreciat că ultimele sondaje arată că 37% dintre români sunt împotriva demiterii sale şi peste 50% "pentru", dintr- un eşantion de 60% care spun că se prezintă la vot. Preşedintele- suspendat este convins că USL are un plan B, în cazul în care referendumul nu este validat.
Într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", Băsescu a afirmat că USL unelteşte o a treia suspendare, care ar urma să fie pusă în aplicare prin fabricarea unui dosar penal şi formularea unei acuzaţii de înaltă trădare.
Calcule PNL
După îndemnul la boicot lansat de PDL, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că USL va trebui să convingă între 900.000 şi 1.800.000 de români sau între 5 şi 10% din numărul de alegători, pentru a asigura condiţia de cvorum necesară pentru validarea scrutinului.

USL trebuie să convingă între 5 şi 10% din numărul de alegători, pentru a asigura condiţia de cvorum
El a adăugat că mobilizarea electoratului USL trebuie făcută prin toate canalele media. În plus, cele mai recente date privind prezenţa la vot, obţinute în urma alegerilor locale de pe 10 iunie, oferă USL serioase motive de îngrijorare.
Astfel, conform unei analize publicate de blogary.ro, în ciuda măsurilor de austeritate asumate de PDL şi de către preşedintele suspendat, Traian Băsescu, USL a obţinut la alegerile locale, aproximativ 4.500.000 de voturi, aceasta fiind media voturilor care au mers înspre PSD, PNL şi PC la ultimele tururi de scrutin. Prezenţa acestora la referendum este mai mult ca sigură.
În paralel, conform aceleiaşi analize, PDL are un nucleu dur de aproximativ 2.200.000 de votanţi, care, dacă vor respecta recomandările PDL şi ale lui Traian Băsescu, nu se vor prezenta la referendumul privind demiterea preşedintelui. În acest context, importantă este atitudinea votanţilor UDMR şi ai Partidului Poporului.
Pentru Dan Diaconescu au votat la locale 900.000 de români
În ceea ce priveşte UDMR, la alegerile locale din acest an s-au prezentat la urne aproximativ 500.000 de maghiari. La referendum, populaţia maghiară a fost îndemnată să voteze după cum îi dictează conştiinţa, situaţie care poate să încline balanţa în ambele sensuri.

Dan Diaconescu şi cei 900.000 de români care l-au votat sunt împotriva USL-ului
Nu în ultimul rând, conform analizei blo-gary. ro, pentru Partidul Poporului condus de Dan Diaconescu, la alegerile locale au votat circa 900.000 de români. Diaconescu, prin intermediul televiziunii sale OTV, a făcut în ultimele zile o campanie evidentă anti- USL, motiv pentru care este foarte greu de grezut că adversarii lui Băsescu pot miza pe acest electorat.
Victor Ponta îi ameninţă pe liderii PDL cu puşcăria
Comentând decizia PDL de a-şi îndemna alegătorii să nu participe la votul de pe 29 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că boicotarea referendumului este faptă penală şi, prin boicot, liderii PDL acţionează infracţional.
Astfel, prim-ministrul a menţionat că, potrivit articolului 52 din Legea referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu se pedepseşte cu închisoare de la şapte luni la cinci ani.
Citiţi şi:

 • INTERVIU EVZ. Traian Băsescu: "USL poate fura 2 milioane de voturi"| VIDEO
 • Ghid de fraudare a Referendumului. Unde se pot reclama neregulile
 • Adriean Videanu: Prezenţa la vot, 42-44%
 • Îndemn la vot, postat pe blogul lui Adrian Năstase. Absenteiştii, condamnaţi să trăiască în Neantul Valah
 • STUDIU Econtext: Care va fi prezenţa la vot în judeţe
 • Traian Băsescu, în redacţia "Evenimentul zilei": "Dacă nu punem capăt crizei politice, se prăbuşeşte ţara" | MULTIMEDIA
 • Dreptul la replică al Editurii Evenimentul Zilei şi Capital la afirmaţiile calomnioase şi false prezentate de trustul Intact
 • Ponta: Secţiile de vot nu vor avea camere video
 • ANALIZĂ. Două calcule foarte amănunţite despre câţi români vor veni la referendum. Câte voturi lipsesc acum celor de la USL
 • Primele suspiciuni de fraude la referendum. Primarii confiscă actele de identitate
 • Ce se întâmplă în România după încheierea Referendumului de duminică