Boc: "Prin descentralizare, cetăţeanul economiseşte bani"

Boc: "Prin descentralizare, cetăţeanul economiseşte bani"

Premierul Emil Boc a declarat astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că actualul Executiv şi-a asumat responsabilitatea modernizării statului român şi că va realiza descentralizarea acestuia.

”Acest guvern are determinarea politică şi hotărârea să meargă până la capăt în procesul  de descentralizare”, a spus premierul.

“Ea e în folosul cetăţeanului pentru că îi permite să-şi rezolove acasă acele proble pe care le rezolva la Bucureşti. Economiseşte timp şi bani”, a continuat el.

“Nu vrem să dăm oameni afară, ci să facem statul eficient”.

Legislaţia, gata peste 60 de zile

Cele două principii care stau la baza procesului de descentralizare sunt transferul competenţelor de la autorităţile centrale la cele locale (primării, consilii judeţene, consilii locale) şi transferul de resurse financiare care să le permită acestora din urmă să îşi îndeplinească noile atribuţii.

Boc a declarat că vrea ca toate actele normative care vizează descentralizarea în domeniul educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi administraţiei publice să fie adoptate în termen de 60 de zile.

Potrivit primului ministru, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) va administra procesul de descentralizare.

Legea achiziţiilor publice a fost modificată

Tot astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost modifcată legea achiziţiilor publice.

Boc a precizat că, prin noua lege, va fi întărit controlul asupra cheltuielilor din banii publici şi se vor scurta termenele în cazul achiziţiilor publice.

Premierul a precizat că modificarea era cerută de necesitatea de a pune de acord reglementările române cu cele europene. Şi în cadrul Uniunii Europene a fost scurtat termenul licitaţiilor publice, a adăugat Boc.

Băsescu: Numărul de funcţionari trebuie redus

Prezent la şedinţa Guvernului, de astăzi, şeful statului le-a spus miniştrilor că procesul de descentralizare şi de reducere a birocraţiei trebuie urgentat, arătând, totodată, că "numărul de funcţionari şi formalităţile birocratice trebuie reduse".

"Avem obligaţia să găsim formula ca şi cetăţenii sau structurile societăţii civile, care reprezintă birocraţia românească, să fie convinse că reforma aparatului de stat trebuie făcută", le-a spus preşedintele celor prezenţi. În plus, Băsescu a cerut membrilor Cabinetului să acorde atenţie şi absorbţiei fondurilor europene.

"Nu cred nicio clipă în menţinerea unui aparat birocratic supradimensionat", a menţionat Traian Băsescu.

Referitor la această problemă, preşedintele a afirmat că este strigător la cer faptul că, din 300 de mii de locuri de muncă nou create în ultimii ani, 160 de mii sunt în aparatul de stat. "Asta este strigător la cer. Ne lăudam cu creşterea numărului de locuri de muncă, dar noi pompăm bani de la buget în clientela politică", a mai declarat Băsescu, citat de Mediafax.

În şedinţa de săptămâna trecută, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să prezinte graficul de aprobare a actelor normative pentru descentralizarea activităţilor în educaţie, sănătate şi administraţie.

În plus, liderul social-democrat, Mircea Geoană, a declarat, în urmă cu două zile, că actuala coaliţie de guvernare pregăteşte "cel mai ambiţios program de descentralizare pe care l-a avut statul român modern".

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:13.

Ne puteți urmări și pe Google News