Boala Parkinson. Certetătorii au descoperit o „proteină-cheie" ce afectează neuronii din creierul uman

Boala Parkinson. Certetătorii au descoperit o „proteină-cheie" ce afectează neuronii din creierul umanSursa foto. EVZ

O "nouă informaţie crucială", descoperită de o echipă de cercetători conduşi de Universitatea Cambridge din Anglia, ar putea marca un "pas vital" către înţelegerea bolii Parkinson.

Boala Parkinson. O cercetare publicată miercuri în jurnalul Nature Communications a subliniat ceea ce universitatea susţine că reprezintă "dovezi noi convingătoare" despre o "proteină-cheie" ce afectează neuronii din creierul uman.

Giuliana Fusco, cercetătoare la St John's College din cadrul universităţii citate, a declarat că "dacă vrem să vindecăm (boala) Parkinson mai întâi trebuie să înţelegem funcţia alfa-sinucleinei, o proteină prezentă în creierele tuturor".

„Această cercetare este un pas vital către acest obiectiv", a adăugat Fusco, autoare principală a studiului.

"Până când funcţia acestei proteine misterioase este confirmată cu mai multe cercetări", a declarat coautorul studiului Alfonso de Simone de la Imperial College London, "nu se poate începe dezvoltarea terapiilor medicamentoase pentru a aborda originile bolii Parkinson".

Boala Parkinson. Certetătorii au descoperit o „proteină-cheie" ce afectează neuronii din creierul uman

Se consideră că această boală este derivată dintr-o combinaţie de factori genetici şi de mediu care duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, ce joacă un rol în mişcările corpului.

Nu există niciun remediu pentru Parkinson, care afectează peste 10 milioane de persoane şi a fost descrisă pentru prima dată în 1817 de medicul britanic James Parkinson, într-o lucrare despre "paralizia tremurândă".

Boxerul Muhammad Ali, comediantul Billy Connolly şi cântăreţul Ozzy Osborne se numără printre persoanele care au fost diagnosticate cu această boală.

Simptomele includ tremor şi rigiditate a membrelor, precum şi probleme de mers şi de echilibru. Majoritatea celor afectaţi au peste 60 de ani, dar în "stadiu incipient" poate afecta şi persoane mai tinere, cum este cazul actorului Michael J Fox, care a fost diagnosticat la 29 de ani.

Sursa: Agerpres