Se pare că designerul în vârstă de 78 de ani nu ar fi avut o relație bună cu autorul biografiei încă din 2003, când Gross a publicat cartea „Viața adevărata a lui Ralph Lauren”. Scriitorul a devenit una dintre cele mai antipatice persoane în cercul designerului. Pe motivul acestei biografii, dorințele lui Michael Gross de colaborare ar fi fost refuzate de diverși redactori ai revistelor, alimentați de frica pierderii relațiilor de afaceri cu designerul. 

 

Însă aparent Gross va avea ultimul cuvânt, prin dezvăluirea problemelor de afaceri cauzate de conflictul pe care acesta îl avea cu Ralph Lauren. Acesta își va republica controversata carte, cu adăugiri, care explică motivele altercației și repercusiunile simțite de acesta. Totul a început când Lauren i-a cerut lui Gross să îi scrie autobiografia, însă cei doi nu s-au înțeles asupra tuturor aspectelor, așa că autorul a scris propria lui versiune. 

 

Biografia cuprinde cronologia brandului de succes Ralph Lauren și menționează faptul ca Ralph Lauren a aparținut unei familii evreiești din clasa muncitoare. Cartea publicată contrazice imaginea curată a lui Ralph Lauren care este mediatizată, Gross spunând că acesta are o latură „întunecată și teribilă”.

 

Din carte nu lipsesc nici presupusele relații pasagere pe care Lauren le-ar fi avut de-a lungul anilor. Designerul ar fi avut o aventură cu modelul Kim Nye la sfârșitul anilor 80’, când acesta are deja căsătorit. 

 

Gross doboară personajul lui Lauren care este înfățișat publicului, declarând că numele lui Lauren este doar o pură invenție și că acesta este un imigrant evreu din Europa de Est.  Aceste declarații ce i-au afectat puternic imaginea lui Ralph Lauren nu au rămas nepedepsite. Autorul de succes a confirmat faptul că în 2015, aceasta a fost chemat de prietenii lui la restaurantul lui Lauren din New York, The Polo Bar, deoarece aveau rezervare, iar aceasta ar fi fost anulată din cauza prezenței autorului.