Băuturile dulci cresc riscul de accident vascular cerebral și infarct

Băuturile dulci cresc riscul de accident vascular cerebral și infarct Sursa: Dreamstime.com

Băuturile dulci pot crește riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. Experții din SUA au descoperit că un consum exagerat de astfel de băuturi duce la o creștere a nivelului de zahăr în sânge.

Băuturilor dulci au multe efecte negative, deoarece conțin o cantitate mare de zahăr, numită fructoză, care apare atât în fructe și legume, precum și în sucurile naturale de fructe sau în miere. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge care îți controlează inima, crescând riscul bolilor de inimă.

Studiile anterioare au descoperit cum băuturile cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Experții au dovedit acum și cum băuturile răcoritoare pot contribui la probleme cardiace.

Studiu amplu

Oamenii de știință de la Harvard au urmărit dietele a peste 40.000 de oameni pentru a vedea cum le-ar afecta zahărul sănătatea. Experții au susținut că descoperirile sugerează că „efectele metabolice” ale fructozei „variază în funcție de sursele de hrană”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii au descoperit că un consum moderat de suc de fructe - care conține și fructoză - poate crește riscul de diabet de tip 2, dar nu afectează sănătatea inimii. Cu toate acestea, consumul de fructe este mult mai sănătos și nu duce la creșterea riscului de probleme cardiace sau diabet.

„Fructoza din băuturile dulci este absorbită mai repede decât fructoza din fructe, care prezintă un conținut mai mare de fibre”, au explicat oamenii de știință.

Îndulcitorii sunt periculoși

Organizația Mondială a Sănătății susține că este bine să consumi o cantitate mică de zahăr în fiecare zi. Experții susțin că alimentele pe care ar trebui să le reducem sunt dulciurile, prăjiturile, biscuiții, ciocolata și băuturile gazoase.

Studii recente au sugerat că băuturile fără zahăr ar putea fi la fel de periculoase pentru sănătate. De asemenea, cercetătorii din SUA au descoperit că îndulcitorii au încetinit metabolismul, ceea ce ar putea duce la un risc crescut de diabet.

Îndulcitorii au capacitatea de a face papilele gustative mai puțin sensibile la zahăr. Acest lucru ar putea determina oamenii să consume mai multe alimente dulci pentru a simți zahărul, potrivit The Sun.