Pericol uriaş pentru sănătate! Otrava din sucurile din ceai. Nu vă puteți imagina ce conțin aceste băuturi
- Antonia Hendrik
- 10 martie 2022, 22:32
Foarte mulți oameni consumă ceaiul ca pe o răcoritoare. În mod normal aceste băuturi ar trebui să conțină extract din diverse frunze, fructe de pădure sau din citrice. Dar, potrivit unui nou studiu realizat în România, aflăm că aceste produse sunt false şi nu au nicio legătură cu ceea ce ar trebui să fie suc sau ceai, cu sau fără fructe, ci doar E-uri și mult zahăr.
InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip băutură răcoritoare necarbogazoasă cu extract de ceai si alte fructe ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 30 de produse, de la mai mulți producători și distribuitori din țară.
Din punctul de vedere al conținutului de extract de ceai și al conținut de fruct din compoziția băuturilor:
-extractul de ceai cantitatea variază între 0.08 și 0.20 % din compoziție -suc de fructe cantitatea variază între 0.03 și 3% din compoziție
Toate produsele ce au făcut obiectul studiului conțin E-uri (aditivi alimentari)
Numericul de aditivi alimentari variază între 1 – 8:
-3.33% din produse au în compoziție 8 E-uri; -10% din produse au în compoziție 5 E-uri; -43.33% din produse au în compoziție 4 E-uri; -20% din produse au în compoziție 3 E-uri; -20% din produse au în compoziție 2 aditivi; -3.33% din produse au în compoziție 1 aditiv
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
- toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componență acid citric (E330) - 80% dintre produsele studiate au avut în componență citrat de sodiu (E331); - 66.67% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300).
Ce este acidul citric( E330) regăsit în toate produsele din cadrul acestui studiu? Acid Citric (E330) – Acidul citric E330, este cunoscut sub numele de sare de lămâie. Se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, ușor solubil în apă.
Toate produsele ce au făcut obiectul acestui studiu au avut pe etichetă informațiile nutriționale.
Valoarea energetică variază între între 1 kcal și 32 kcal Cantitatea de grăsimi variază între 0g și <0.5g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și <0.1g.
„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea!
Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, avertizează InfoCons.