Ziua Mondială a Teatrului. Programul spectacolelor din București

Ziua Mondială a Teatrului. Programul spectacolelor din BucureștiSursa foto: Pixabay

Ziua Mondială a Teatrului va fi celebrată printr-o serie de spectacole, ateliere, tururi ghidate, vizite în cabinele actorilor și dezbateri. Acestea sunt doar câteva dintre surprizele pregătite pentru acest eveniment special, care va avea loc joi în Capitală.

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită pe scenele Capitalei

Ziua Mondială a Teatrului va fi celebrată și la Teatrul Odeon. De la ora 19:30, va avea loc un tur ghidat, condus de actorul Gabriel Pintilei.

Bucureștenii vor avea ocazia să viziteze cele două săli de spectacol, având șansa de a privi lumea de pe scenă din perspectiva actorilor. Vor putea vizita cabinele în care aceștia se pregătesc înainte de fiecare spectacol și vor descoperi povești din istoria clădirii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Teatrul Odeon oferă o promoție specială: un bilet gratuit pentru fiecare bilet achiziţionat doar de la casa de bilete.

Programul de la Teatrul Dramaturgilor Români

Teatrul Dramaturgilor Români va organiza joi un maraton teatral dedicat „Trilogiei Minelor” de Csaba Szekely, regizată de Horia Suru. Prima reprezentaţie, „Trilogia Minelor. Flori” , va începe la ora 16:00, urmată, de la ora 18:00, de „Trilogia Minelor. Beznă” şi de la ora 20:00, de „Trilogia Minelor. Apă”.

Distribuția spectacolelor îi include pe actorii Cezar Antal, Bianca Temneanu, Bogdan Nechifor, Antoaneta Zaharia și Ioan Coman. Cei interesați pot cumpăra un bilet pentru un singur spectacol sau pot opta pentru un abonament cu reducere care le oferă acces la toate cele trei titluri prezentate.

Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, un renumit scenograf din România, va fi invitat joi la evenimentul „Dialoguri fără mască”. Evenimentul va avea loc la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara, începând cu ora 19:30, și va fi moderat de criticul de teatru Monica Andronescu.

Evenimentele de Ziua Mondială a Teatrului  la „I. L. Caragiale”

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București va deschide, joi, cea de-a XXVI-a ediție a festivalului „Ușile Deschise”. Evenimentul se va desfășura în cele două locații ale universității, pe strada Matei Voievod și strada Tudor Arghezi.

Pe parcursul a trei zile, cei interesați să experimenteze viața de student sunt invitați la UNATC, unde vor avea ocazia să participe gratuit la ateliere, cursuri, examene, spectacole de teatru, expoziții, proiecții de filme și tururi ghidate.

Opera Comică pentru Copii își lansează oficial noul site, o platformă modernă, accesibilă și intuitivă, care oferă o experiență digitală completă publicului. Anunțul noii stagiuni 2025-2026 va avea loc într-un cadru special pe 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

În parteneriat cu Fundaţia CODA - Farmecul Tăcerii, Opera Comică pentru Copii oferă în această primăvară două reprezentaţii speciale accesibilizate în Limba Semnelor Române (LSR), dedicate copiilor şi familiilor cu deficienţe de auz: pe 28 martie, baletul „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” şi, pe 4 aprilie, spectacolul „Poveste magică”.

scenă de spectacole

Ziua Mondială a Teatrului. Dursa foto: dreamstime.com

Programul de la Teatrul Ţăndărică de Ziua Mondială a Teatrului

De asemenea, de Ziua Mondială a Teatrului, la Teatrul Ţăndărică a fost programat spectacolul „Munchhausen, baronul poznaş”, de la ora 10:00.

„Teatrul nu este doar o formă de divertisment, ci un motor al imaginaţiei, un instrument de educaţie şi un catalizator pentru reflecţie şi schimbare socială. Prin poveştile spuse pe scenă, copiii, tinerii şi adulţii sunt invitaţi să descopere noi perspective, să-şi dezvolte creativitatea şi gândirea critică, să înţeleagă complexitatea emoţiilor umane şi să empatizeze cu diversitatea culturală”, a transmis Teatrul Ţăndărică.

Ziua Mondială a Teatrului a fost fondată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru (ITI). Această sărbătoare are loc anual pe 27 martie, fiind celebrată de Centrele ITI și de comunitatea internațională a teatrului.

Theodoros Terzopoulos va transmite mesajul de anul acesta

Unul dintre cele mai semnificative momente este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului, în care, la invitația ITI, o personalitate de renume mondial își împărtășește gândurile despre tema Teatrului și Cultura Păcii.  Primul mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.

Autorul Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025 este Theodoros Terzopoulos, regizor, pedagog, autor, fondator şi director artistic al Companiei teatrale Attis, inspirator al Olimpiadelor de teatru şi preşedinte al Comitetului internaţional al Olimpiadelor de teatru, informează tnb.ro.

Recomandările noastre