Evenimentul Zilei > Actualitate > Băsescu a fost JIGNIT DUR de un fost ŞEF AL SPIONILOR: „Cum, măi amărâtule?” Atacul vizează alegerile din 2009
Băsescu a fost JIGNIT DUR de un fost ŞEF AL SPIONILOR: „Cum, măi amărâtule?” Atacul vizează alegerile din 2009

Băsescu a fost JIGNIT DUR de un fost ŞEF AL SPIONILOR: „Cum, măi amărâtule?” Atacul vizează alegerile din 2009

Băsescu a fost atacat de Ion Talpeș după ce fostul președinte a declarat că demersurile lui Kovesi și Coldea cu privire la alegerile din 2009 au fost făcute fără știrea sa.

Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, a comentat dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic în EvZ, referitoare la o posibilă fraudare a alegerilor din 2009.

Talpeș a declarat, în emisiunea „Adevărul Live”, că aceste informații ar trebui cercetate de instituțiile abilitate pentru a se stabili dacă sunt sau nu adevărate.

„Eu cred că suntem la limita absolută a jocurilor nefericite. Trebuie să se încheie. Trebuie să se intervine. Nu ştiu cine, Procuratura Generală?  Să facă o cercetare clară, directă, pentru a se stabili dacă un om în deplinătatea, pentru că nu pot să-l acuz ape Andronic că ar fi nu ştiu ce… Am auzit răspunsul domnului Băsescu care spune: cum să spună ei, că le dădeam una de le tâşnea sângele. Le dădea peste bot? Adică chiar aşa de proşti îi vede pe cei din jur. Cum, măi amărâtule! Erai în alegeri, de ei depindeai. Ei au vrut să-ţi explice atunci că ei sunt statul şi sunt sigur că a râs. El nu mai era statul la data aceea şi probabil cineva, şi s-a văzut, că au operat în această manieră ceilalţi, că d-aia s-a ajuns la 2014”, a spus fostul șef al SIE.

Reacţia lui Talpeş vine în cotextul unor declaraţii făcute recent de fostul preşedinte al României, care susține că acţiunile Laurei Codruţa Kovesi şi ale lui Florian Coldea în legătură cu alegerile din 2009 s-au făcut fără ştirea sa. El a declarat, la România TV, că dacă Laura Codruța Kovesi sau Florian Coldea și-ar fi permis sa îi spună, la alegerile prezidențiale din 2009, că îi garantează al doilea mandat, le „umplea botul de sânge pe loc”.

Întrebat dacă acest episod este unul real, Talpeș a subliniat că în niciun caz nu trebuie să se treacă peste această dezvăluire a lui Dran Andronic.

„Eu nu am nicio dată care să-mi permită mie, marginal fiind, să judec în altă perspectivă, decât aceea a lui Andronic. Dar pot să vă spun că în niciun caz nu trebuie să se treacă peste această declaraţie a lui Andronic. Dacă se trece peste această declaraţie a lui Andronic probabil România va intra în colaps”,  atra atenția Ioan Talpeș.

Pe de altă parte, Alina Bica, fosta șefă DIICOT, a făcut declarații incendiare în direct, la România TV, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre întâlnirea șefilor din instituțiile de forță din timpul alegerilor prezidențiale din 2009.

"Eu cred că au avut posibilitatea să influenţeze alegerile şi nu o dată, ci de mai multe ori. Nu vor să scoată doar o generaţie de politicieni, ci o serie de oameni care nu sunt dezirabili. Şi forţele oculte chiar au puterea să o facă şi au făcut-o", a declarat Bica.

Președintele Comisiei de control parlamentar al SRI Adrian Țuțuianu l-a invitat la audieri, pe jurnalistul Dan Andronic, după dezvăluirile din serialul „Noi suntem statul!”.

„Suntem atenți la tot ceea ce se publică în presă legat de activitatea SRI și cadrelor acestui Serviciu. Nu ne-am propus, niciun moment, ca să interferăm activitatea Comisiei cu activitatea altor instituții ale statului, pentru că s-ar putea, la un moment dat, să se înțeleagă și lucrul ăsta. O implicare a SRI, a DNA, a altor instituții din sistemul de securitate națională sau de Justiție în procesul electoral ar fi foarte gravă și lucrul ăsta nu ar face decât să submineze bazele democratice ale statului român”, a declarat șeful Comisiei SRI.