Președintele Traian Băsescu a salutat, aseară, inițiativa președintelui ales Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta care a dus la voturile din Parlament, privind respingerea Legii Amnistiei, precum și răspunsul pozitiv la cererile DNA privind arestarea și perchezițiile unor parlamentari. „Vă asigur că, dacă acest lucru s-ar fi produs în mod consecvent, ori de câte ori instituțiile abilitate au solicitat, România ar fi fost în spațiul Schengen. Mă bucur mult că, în urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au înțeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor. Este, dacă vreți, un regret al meu, că n-am reușit să-i conving în cei 10 ani de mandat cât de important este să nu blocheze justiția”, a spus șeful statului.

„Motoc va fi un excelent ministru”

Președintele a mai spus că în cazul lui Mihnea Motoc, propus ministru de Externe în locul lui Teodor Meleșcanu, trebuie îndeplinite anumite proceduri pentru ca acesta să nu se afle în incompatibilitate, și anume, demisia acestuia din corpul diplomatic și revocarea din funcția de ambasador la UE, printr-un decret contrasemnat de premier. El a subliniat că Motoc este „un excelent ambasador și cu certitudine va fi un excelent ministru de Externe” . Odată cu Motoc, va fi numită în funcția de ministru al Culturii Hegedüs Csilla.

Totodată, șeful statului a susținut că ambasadorii din Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Germania au cerut MAE mărirea numărului de secții de votare, astfel că nu lor li se pot reproșa problemele din 16 noiembrie, când numeroși români din diaspora nu au putut vota.

„Aș vrea ca românii să știe că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de mărire a numărului de secții de votare, de creștere a capacității de primire a cetățenilor care doresc să-și exprime dorința de vot. Dacă este ceva de reproșat, nu este de reproșat ambasadorilor noștri din țările în care au fost probleme”, a subliniat șeful statului.

Cristian David, urmărit penal

Traian Băsescu a anunțat că a solicitat începerea urmăririi penale pentru fostul ministru Cristian David, precizând că decizia sa nu înseamnă că acesta este vinovat. el va merge în fața procurorilor pentru a clarifica dacă a primit sau nu a primit mita de 500.000 de dolari pentru înlesnirea obținerii titlului de proprietate de către o persoană fizică pentru 15 hectare de teren”, a declarat șeful statului.

Bugetul, o prioritate

Președintele a făcut apel la Guvern să prezinte proiectul de buget pe 2015 cât mai rapid, mai ales că în spațiul public sunt discuții extrem de consistente legate de creșterea, scăderea taxelor. ”Companiile, firmele, cetățenii care sunt implicați în afaceri nu știu cum să-și proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului și a informației dacă vor crește sau nu taxele. De aceea, fac un apel la Guvern, pentru că faptul că prim-ministrul nu se află în București nu este o scuză, a declarat șeful statului.

Te-ar putea interesa și: