Băsescu: Criza se va prelungi, nu au fost găsite soluţiile

Băsescu: Criza se va prelungi, nu au fost găsite soluţiile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi că problema majoră a României şi a Uniunii Europene este cea a locurilor de muncă. Cea mai gravă criza economică de după al doilea Război Mondial cu care se confruntă lumea în prezent va duce la o creştere a şomajului, a mai spus şeful statului, care în urmă cu câteva luni minimaliza evoluţiile negative din plan economic şi financiar. El a reluat teza expusă în mod superficial la şedinţa de guvern de duminică, aceea a forţei de muncă specializate, care să corespundă cererii de pe piaţă.

De data aceasta, şeful statului a adoptat un ton grav şi nu a mai făcut trimiteri la păpădii, ospătari şi tinchigii, aceştia fiind înlocuiţi cu absolvenţii de drept şi medicină.

Băsescu a descoperit proporţiile crizei

Şeful statului a spus că "omenirea se confruntă cu cea mai mare criză economică după al doilea Război Mondial", iar analiştii consideră că ea se va prelungi, având efecte globale. Băsescu a continuat cu acelaşi mesaj "optimist" afirmând că încă nu au fost găsite în totalitate soluţiile de combatere a crizei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, el a vorbit despre ameninţarea şomajului şi despre necesitatea instruirii forţei de muncă. "Trebuie să facem un efort susţinut pentru instruirea adecvată a forţei de muncă. Este esenţial să calificăm forţă de muncă în domenii a căror cerere este în expansiune", a declarat Băsescu, la Adunarea Generală Extraordinară a Grupului I al Comitetul Economic şi Social European.

Prea mulţi avocaţi, prea puţine asistente

"Este inutil, de exemplu, să avem un număr mare de absolvenţi de drept, care nu-şi pot găsi loc de muncă, în timp ce în alte domenii, de exemplu în sănătate, personalul este insuficient. În plus încurajez companiile să se implice în pregătirea tinerilor, a viitoarei forţe de muncă, în cadrul unor strategii interne care să le permită acestora, punerea în practică a cunoştinţelor teoretice acumulate în facultate, dezvolatarea unor abilităţi concrete, dar şi contactul cu realitatea în care vor să-şi construiască o carieră, "a mai adăugat preşedintele, vorbind despre refroma în sistemul de educaţie.

Preşedintele consideră că o prioritate este crearea de noi locuri de muncă, dar şi promovarea în continuare a liberei circulaţii a forţei de muncă şi asigurarea instrumentelor de informare necesare mobilităţii în intertiorul UE. "Muncitorii români care lucrează în sectoare afectate sever de criză trebuie să ştie dacă există cerere de forţă de muncă în alt stat al UE, să beneficieze de această oportunitate. Este o situaţie din care toată lumea are de câştigat", a completat şeful statului.

Fondurile europene, eterna soluţie Preşedintele a subliniat şi importanţa fondurilor europene  pentru ţara noastră, în contextul crizei economice. Până în 2013, România are la dispoziţie fonduri de 32 de miliarde de euro, la care se adaugă alte 22 de miliarde, contribuţia obligatorie la proiectele finanţate cu bani nerambursabili de la UE, a reamintit preşedintele Traian Băsescu. El a mai spus că România are credite contractate în valoare de 3,5 miliarde de euro, bani pentru care se plătesc comisioane de neutilizare.

Ştire actualizată la ora 11:44