Pe teritoriul lui Teodor Meleşcanu, unul dintre puţinii miniştri agreaţi de Cotroceni, la bilanţul Ministerului Apărării pe anul trecut, şeful statului a făcut, ieri, praf modul cum guvernul gestionează problemele armatei şi a criticat refuzul „intolerabil“ al cadrelor militare de a aplica o hotărâre a CSAT care limitează avansările în grad.

Cum Tăriceanu s-a făcut că nu aude, replica a venit, de la Meleşcanu. A vorbit „în afara discursului scris“ şi „au fost scăpări“, a comentat el, taxând confuzia făcută de Băsescu privind trupele române din Irak, aflate într-o misiune a Coaliţiei Internaţionale şi nu a NATO, cum a spus şeful statului.

Guvernul, ironizat

Băsescu le-a atras atenţia celor de MAp că an de an reclamă „cu zâmbetul pe buze“, „acelaşi deficit în achiziţiile de tehnică de luptă nouă, aceleaşi constrângeri bugetare“ pentru care sunt de fapt responsabili, dar şi că discută „pe la colţuri“ hotărârile CSAT fără să le pună în practică.

„Primesc aproape săptămânal propuneri de creşteri de salarii, de creşteri de pensii, de creşteri de orice venit. M-aş bucura dacă, în perioada imediat următoare, aş primi un act normativ care se referă la decenţă“, a spus Băsescu, cerând guvernului ajustarea diurnelor pentru militarii din teatrele de operaţiuni, dezavantajaţi de scăderea dolarului.

Preşedintele a ridiculizat însă şi mai mult guvernul, aducând vorba despre noile locuinţe de serviciu din jurul Capitalei, pregătite pentru şefii armatei. „Sunt convins că sunt destinate familiilor celor care se întorc din teatre şi care se duc în teatre pentru a-şi putea permite, apoi, o casă“, a spus el, zâmbind spre Meleşcanu şi Tăriceanu. „Nu“, s-a văzut nevoit ministrul să răspundă. „A, nu? Surprinzător“, a încheiat, ironic, Băsescu.