Barack Obama îşi va remania echipa de la Casa Albă în ianuarie

Barack Obama îşi va remania echipa de la Casa Albă în ianuarie

Preşedintele American Barack Obama plănuieşte prima remaniere importantă a echipei sale de la Casa Albă, în perspectiva unui Congres divizat, dar şi a alegerilor prezidenţiale din 2012, scrie cotidianul New York Times.

Printre cei vizaţi să se alăture echipei democrate se numără consilieri ai fostelor administraţii şi figure proeminente din mediul de afaceri. Un prim obiectiv al acestei remanieri, care va fi anunţată în primele zile ale lunii ianuarie, va fi optimizarea puterii aripii executive, menţionează sursa citată.

Această reorganizare vine la jumătatea mandatului său şi coincide cu preluarea controlului de către republicani în Camera Reprezentanţilor, o primă lovitură primită de  democraţii preşedintelui.

"Vor fi unele schimbări semnificative. Am trecut printr-o perioadă intensă şi există un avantaj în a aduce oameni cu o vedere proaspătă legată de ceea ce se întâmplă", a dezvăluit consilierul David Axelrod. O primă schimbare importantă este alăturarea echipei prezidenţiale a lui David Plouffe, managerul de campanie a lui Barack Obama la prezidenţialele din 2008, care l-ar putea înlocui pe Axelrod.

Jim Messina, adjunctul şefului de cabinet la Casa Albă, va părăsi administraţia pentru a se ocupa strict de campania pentru realegerea preşedintelui în Chicago, un punct cheie pe harta electorală americană.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Robert Gibbs, ar urma să fie numit într-o altă funcţie la Casa Albă sau în echipa pentru realegerea lui Obama. Restul echipei nu va suferi totuşi schimbări majore, doar secretarul Apărării, Robert Gates, menţinut în funcţie din perioada precedentei administraţiii republicane, urmând să se retragă anul viitor, lucru care se ştia deja.

Ne puteți urmări și pe Google News