Evenimentul Zilei > International > BARACK OBAMA: Analogia între KOSOVO şi CRIMEEA „nu are niciun sens”
BARACK OBAMA: Analogia între KOSOVO şi CRIMEEA „nu are niciun sens”

BARACK OBAMA: Analogia între KOSOVO şi CRIMEEA „nu are niciun sens”

Preşedintele american Barack Obama a respins marţi la Haga analogia între Kosovo şi Crimeea, invocată de Moscova pentru a justifica referendumul de anexare a peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia, apreciind că această comparaţie 'nu are niciun sens', relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Analogia cu Kosovo, unde mii de persoane erau masacrate de guvernul lor, este o comparaţie care nu are absolut niciun sens”, a afirmat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la încheierea summitului asupra securităţii nucleare de la Haga.

În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă a declarat că atitudinea Rusiei faţă de ţările vecine, în timpul crizei ucrainene şi al anexării Crimeii la Federaţia Rusă, nu este un semn de „forţă”, ci de „slăbiciune”.

„Rusia este o putere regională care îşi pune în dificultate vecinii nu din considerentul forţei sale, ci din cel al slăbiciunii sale”, a afirmat Barack Obama.

„Noi avem o influenţă considerabilă asupra vecinilor noştri, dar, în general, nu avem nevoie să-i invadăm pentru a avea relaţii puternice cu aceştia. Faptul că Rusia a simţit nevoia de a recurge la armată şi de a încălca dreptul internaţional este dovada unei mai mici influenţe, nu a unei influenţe crescânde”, a continuat Obama, potrivit Agerpres.

În acelaşi context, preşedintele american a ameninţat că, în cazul escaladării tensiunilor în Ucraina, SUA vor adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei care vor viza domeniile energetic, al finanţelor, sectorul vânzării de armament şi cel al comerţului.
„Noi preferăm să rezolvăm situaţia pe cale diplomatică, dar suntem gata pentru următorul pas dacă situaţia se va înrăutăţi”, a avertizat Barack Obama, potrivit RIA Novosti.

Preşedintele SUA a anunţat la 20 martie sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei vizând 20 de responsabili politici şi oligarhi ruşi, precum şi împotriva Băncii Rossia, care s-au adăugat listei cu 11 oficiali ruşi şi ucraineni vizaţi anterior de măsurile americane. Ulterior, Moscova a publicat propria sa listă cu sancţiuni împotriva unor importanţi oficiali americani.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: