Peste 150.000 de candidaţi, dintre care 25.024 din Bucureşti, sunt aşteptaţi începând de azi la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011. Dacă anul trecut probele orale începeau încă din februarie, în acest an toate vor avea loc în luna iunie.

Ca să-i cuminţească pe cei care se gândesc că ar putea să treacă examenul de bacalaureat copiind, din acest an s-au introdus sancţiuni de către Ministerul Educaţiei. Mai exact, elevii care vor fi prinşi copiind nu vor mai putea da BAC-ul în următoarele două sesiuni. Tot din acest an, reprezentanţii părinţilor şi cei ai organizaţiilor acreditate de inspectorate vor putea participa ca observatori la examen.

Elevii care în anii de liceu au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale au posibilitatea de a-şi echivala proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă.

Examene în iunie şi iulie

Dacă anul trecut probele practice începeau încă din luna februarie, în acest an încep din luna iunie. Prima probă, care începe azi, este cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului.

Urmează proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, ce va fi susţinută între 8 şi 10 iunie. Următoarea probă, de evaluare a competenţelor digitale, va putea fi susţinută începând din 10 iunie, întrucât în data de 13 iunie, când era programată iniţial, cadrele didactice şi elevii au zi liberă, cu ocazia Rusaliilor.

Între 20 şi 23 iunie va avea loc proba de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Urmează, pe 27 iunie, proba scrisă la limba şi literatura română, pe 28 iunie cea la limba maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, în 29 iunie proba obligatorie a profilului, iar în 1 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în 3 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse pe 4 iulie între orele 8,00 şi 12,00.