Dacă până acum, mamele-avocat aflate în concediu de creştere a copilului beneficiau de două indemnizaţii – una de la stat, în baza veniturilor impozabile, şi alta de la Casa de Asigurări a Avocaţilor, în baza contribuţiei obligatorii lunare -, începând din octombrie, ele vor primi bani mai puţini.
Potrivit Alinei Boantă, avocat definitiv în Baroul Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România a decis, prin două hotărâri luate la sfârşitul lunii septembrie, ca „indemnizaţia cuvenită avocatelor aflate în concediu de creştere a copilului să fie de 40% din venitul de referinţă, stabilit pentru 2010 la 2.300 de lei”. Prin urmare, cuantumul indemnizaţiei, indiferent de contribuţia acestora către Casa de asigurări a Avocaţilor, va fi de 960 lei pe lună.
Însă, adaugă Boantă, în cazul în care o avocată primeşte indemnizaţie şi de la statul român, în baza impozitului plătit pe veniturile obţinute, Casa de Asigurări a Avocaţilor va plăti doar „diferenţa dintre 960 de lei şi suma primită de la stat”. Practic, dacă o mamă avocat primeşte de la stat indemnizaţia minimă de 600 de lei, va mai primi de la casa avocaţilor maximum 360 de lei. Şi, cum majoritatea avocatelor beneficiază de indemnizaţii mai mari de 600 de lei de la stat, nu vor mai primi nimic de pe urma contribuţiilor către propria casă de asigurări. Asta pentru că, şi casele avocaţilor au fost afectate de criză şi, susţin avocatele, abia mai au bani de pensii.
Sute de mame-avocate, afectate de decizia UNBR
„Indemnizaţia medie este de 10-15 milioane lei vechi, aşa că vom rămâne doar cu banii de la stat, în ciuda faptului că suntem obligate să contribuim lunar la casa noastră de asigurări, separată de cea a statului, chiar şi acum când suntem în concediu de creştere a copilului şi nu avem venituri”, s-a plâns Andreea, o avocată intrată în profesie acum 10 ani, care a protestat azi în faţa Baroului Bucureşti.
Ea susţine că această măsură, generată de lipsa fondurilor casei avocaţilor, va afecta aproximativ 300 de mame-avocat doar în Capitală. „Deşi suntem impozitaţi de două ori, vom primi o singură indemnizaţie. Aş fi vrut să stau măcar şase luni cu copilul acasă, însă acum nu mai pot. În plus, va trebui să dau alocaţia copilului pe contribuţia obligatorie la Casa de Asigurări a Avocaţilor, de unde nu mai primesc nimic”, a declarat nemulţumită mama.
Mamele – avocat au demarat deja o acţiune de protest la nivelul mai multor barouri, au postat şi o petiţie on-line, dar vor să depună în instanţă şi o cerere de revocare a celor două  hotărâri. Asta pentru că, susţin ele, decizia UNBR încalcă Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, prin care nu li se respectă dreptul de a beneficia de indemnizaţii în baza contribuţiei obligatorii.
„Totul a plecat de la câteva barouri din ţară – Cluj, Bihor şi Baia Mare -, unde au rămas fără fonduri pentru pensii şi s-au gândit să le suplimenteze luând de la indemnizaţii. Nu ştiu cum pot aplica barourile din ţară aceste hotărâri ale UNBR, în condiţiile în care statutul nu poate fi modificat decât prin Congresul Avocaţilor, care va avea loc la anul. Teoretic, este ilegal să taie indemnizaţiile până când nu sunt aprobate hotărârile de către Congres. Dacă nu renunţă, singura noastră soluţie este instanţa, însă un proces durează, iar noi avem nevoie de bani acum, chiar dacă am primi sumele retroactiv”, explică, la rândul său, Elena Costache Dulbastru, avocat încă din 2004.
Vicepreşedintele UNBR: „Am vrut să evităm două plăţi”
În replică, vicepreşedintele UNBR, Ionel Haşotti a explicat că măsura a fost luată nu neapărat din lipsă de fonduri, ci pentru că „membrii UNBR au găsit că nu e normal ca avocatele să primească din două părţi acelaşi tip de indemnizaţie”. „S-a luat decizia de a schimba modalitatea de calcul, în aşa fel încât Casa de Asigurări a Avocaţilor să asigure mai degrabă o indemnizaţie de sprijin. Am avut situaţii în care ajutorul pentru creşterea copilului primit de o mamă-avocat a depăşit cea mai mare pensie din sistemul nostru”, a declarat Haşotti.
 „Acolo unde există un venit pentru care mamele plătesc impozit statului, să se ducă la stat pentru indemnizaţie, însă le vom sprijini pe cele aflate la început, care nu au avut venituri declarate. Pentru restul, asigurăm diferenţa între indemnizaţia de la casa noastră şi cea oferită de stat. Am vrut să evităm două plăţi”, a mai explicat vicepreşedintele UNBR.
Cât despre acuzaţiile avocatelor, Haşotti  precizat: „UNBR a primit mandat din partea Congresului Avocaţilor pentru a modifica Statutul Casei de asigurări. Doamnele avocat au la dispoziţie mai multe forme de atac dacă sunt nemulţumite: pot să atace decizia UNBR, să ceară Congresului anularea ei şi chiar să o atace în instanţă”.
Acesta a adăugat că a primit mandat ca, până în decembrie, să reformeze „din temelii” Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, care va sprijini în principal pensiile foştilor membri ai barourilor. „Acum, contribuţia maximă este de 10% din venitul de referinţă, adică 1.150 de lei. Avocaţii vor să contribuie cu puţin şi să aibă de toate: şi concedii medicale, şi ajutoare pentru creşterea copilului sau îngrijirea celui bolnav, şi vor şi pensii”, spune Haşotti.