Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei companiei  Lockheed Martin, noile radare „permit avioanelor de luptă  F-35 să fie capabile să identifice și să intercepteze amenințările aeriene care zboară la o altitudine mică și la viteze mari”,  „Este  un anunț important, având în vedere amenințările cu care Israelul se confruntă acum din partea Iranului și a grupărilor susținute de iranieni, precum Hezbollah”, scrie Seth J. Frantzman pe site-ul nationalinterest.org.

Într-adevăr, Iranul a investit puternic în dezvoltarea rachetelor sale de croazieră și nu a ezitat să le folosească. Potrivit unei anchete făcute de americani, în atacul asupra instalațiilor petroliere de la Abqaiq ale Companiei Aramco de pe 14 septembrie 2019 s-au folosit drone și rachete de croazieră.

Alte rachete de croazieră proiectate de Iran, dar și drone sinucigașe au folosit și rebelii Houthi împotriva Arabiei Saudite. Iranul a testat și rachete de croazieră anti-navă ba, mai mult, susține că una dintre rachetele sale de croazieră are o rază de acțiune de 2.000 km.

Israelienii par, însă, mai pregătiți ca niciodată. Gary North, vicepreședinte Lockheed Martin, spune că radarul F-35 AN / APG-81 AESA poate permite interceptarea acestor amenințări aeriene.Astfel,  F-35 poate „urmări și distruge rachetele de croazieră adverse”.

Israelul și-a modificat avioanele F-35 Adir pentru a distruge rachetele care zboară la altitudine mică, deși, în mod normal, astfel de amenințări nu intră în sarcina avioanelor de luptă precum F-35.

De altfel, avioanelor F-35 Adir sunt numai ultima piesă din sofisticata apărare antiaeriană cu mai multe straturi a Israelului, din care mai fac parte și sistemele Iron Dome și David’s Sling.

Aceste sisteme și-au dovedit deja eficiența, pentru că Israelul e sub un atac continuu. În ultimii doi ani, peste 2.600 de rachete au fost trase din Gaza asupra Israelului, iar milițiile pro-iraniene din Siria au atacat Israelul cu drone și rachete de cinci ori din februarie 2018 și până acum. Până în prezent, însă, Iranul nu a tras rachete de croazieră din Siria. Rapoartele serviciilor de informații arată, însă, că Iranul transportă rachete balistice către Irak și ajută Hezbollah-ul să îmbunătățească precizia rachetelor sale.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul că avioanele pot atinge orice țintă. În ceea ce-l privește, noul ministru israelian al Apărării, Naftali Bennett, a declarat că va transforma Siria în Vietnamul Iranului, iar forțele Teheranului își vor găsi mormântul în deșertul sirian. E o amenințare pe care aviația israeliană o pune deja în practică de mai multă vreme prin atacuri constante asupra bazelor iraniene din Siria.