Evenimentul Zilei > Social > AVERTISMENT pentru toți turișii de la meteorologi! RISC RIDICAT
AVERTISMENT pentru toți turișii de la meteorologi! RISC RIDICAT

AVERTISMENT pentru toți turișii de la meteorologi! RISC RIDICAT

Meteorologii au avertizat că există un risc crescut de producere de avalanșe, la altitudini de peste 1800 de metri, mai exact în munţii Făgăraş, Bucegi, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu.

Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud a anunțat că există un risc de gradul patru pentru producerea de avalanșe în zonele anunțate.

Astfel, salvamontiștii din Sibiu au solicitat turiștilor să se folosească de telecabină pentru a urca și a coborî în zona Bâlea.

„Urmare a creşterii riscului de producere a avalanşelor în munţii Făgăraşului, conform buletinului nivo-meteorologic emis în data de 25 ianuarie 2019, de către Administraţia Naţională de Meteorologie, şi a prognozei meteo pentru următoarele zile, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu anunţă următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului este mare, respectiv gradul 4 (pe o scală de la 1 la 5), risc ce se va menţine şi în zilele următoare; pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă; solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina; în căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat”, se arată în comunicatul emis de către Salvamont Sibiu.

Turiştii care doresc să practice sporturile de iarnă în zona lacului Bâlea, din munţii Făgăraş, trebuie să fie dotaţi cu echipament de salvare din avalanşă, potrivit salvamontiştilor.

„Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi, de asemenea, să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă). Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise”, se mai arată în comunicatul citat.