Atenţie la India! Este ceva şi mai grav decât clasica tulpină indiană. E oficial, autoritățile susțin că „variantă mutantă dublă” a fost descoperită pentru prima dată în martie. De fapt, ea ar fi şi explicaţia pentru al doilea val al pandemiei care a afectat planeta.

Probele care conțin varianta mutantă dublă (n.r. – sau varianta B.1.617) au fost descoperite în mai multe state care au înregistrat un număr mare de cazuri de Covid-19, conform BBC. Despre acest aspect, un reprezentant al Centrului Național pentru Controlul Bolilor a declarat că încă nu s-a reușit, totuşi, stabilirea „deplină” a unei legături.

Este ceva şi mai grav decât clasica tulpină indiană

În acest context, merită citite şi observaţiile lansate recent de Alexandru Rafila despre tulpina indiană de coronavirus. Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avut o abordare proprie a acestui subiect, în ciuda tuturor semnalelor alarmante. Altfel, amintim că India a raportat miercuri 412.000 de cazuri în 24 de ore de infectare cu Covid-19, dar și 3.980 de decese. N-a mirat pe nimeni când un consilier științific al guvernului de la New Delhi a avertizat că un al treilea val pandemic este inevitabil.

Într-un comunicat de presă al ministerului Sănătății, K. VijayRaghavan a recunoscut că experții nu au anticipat în nicio clipă „ferocitatea” exploziei numărului de cazuri. Dr. Krishnaswamy VijayRaghavan este profesor emerit și fost director al Centrului Național pentru Științe Biologice. La 26 martie 2018, Guvernul Indiei l-a numit în funcția de consilier științific principal.

Faza a treia a pandemiei de coronavirus este inevitabilă

„Faza a treia este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus care circulă. Dar nu este clar în ce perioadă se va produce această fază a treia… Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”, a declarat ministrul indian al Sănătăţii, care trebuie să gestioneze un sistem de sănătate suprasolicitat şi lipsit de paturi și oxigen.

Din aproximativ 13.000 de probe secvențiate, peste 3.500 au fost variante mutante şi au fost descoperite în opt state din India. Totuşi, autorităţile sanitare au insistat mai mult de o lună că varianta B.1.617 nu are nicio legătură cu situaţia din prezent. De asemenea, guvernul de la New Delhi a negat că acestă creștere a numărului de cazuri are legătură cu tulpina britanică, cu cea sud-africană sau cu cea braziliană de coronavirus.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că a descoperit 35 de cazuri de COVID-19 în orașul Popești-Leordeni, depistate la cetățeni din Republica India. După secvențiere s-a descoperit că la șapte dintre pacienți era prezentă „o variantă indiană, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India”.