Evenimentul Zilei > International > Femeile kamikaze au semănat moarte la Moscova
Femeile kamikaze au semănat moarte la Moscova

Femeile kamikaze au semănat moarte la Moscova

38 de oameni au fost ucişi într-un dublu atentat comis, în această dimineaţă, la două staţii de metrou din capitala Rusiei. Nu există români printre victime, potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe.

E cel mai grav atentat din ultimii şase ani care loveşte Moscova. Mâine este zi de doliu.
Alţi 100 de oameni sunt răniţi, 30 în stare gravă, relatează BBC. Bilanţul victimelor este provizoriu. Două femei kamikaze au produs carnagiul.
Separatiştii ceceni au revendicat pe internet atentatele, anunţă CNN. Oficialii n-au confirmat însă informaţia. Un grup din Caucazul de Nord e responsabil, spun reprezentanţii Serviciului federal de securitate.
Cele două femei şi-au detonat centurile cu explozibil ataşate de brâu ce conţineau între 0,500 şi 2 kilograme de trinitrotoluen (TNT), potrivit unei surse a poliţiei, notează RIA Novosti.
Premierul rus, Vladimir Putin, se afla într-o vizită în Siberia, dar a fost ţinut la curent tot timpul cu informaţii despre atac, la fel şi preşedintele Dmitri Medvedev.
"Vom contiuna să luptăm împotriva teroriştilor fără compromisuri, până la capăt", a declarat liderul de la Kremlin.
"Îi voi distruge pe cei care sunt responsabili de atentate", a spus şi  mai ferm fostul preşedinte, Vladimir Putin.
Poliţia, în alertă
Centrul Moscovei a fost blocat, traficul paralizat, metroul închis, iar mai multe elicoptere au survolat zona ore bune.
Zeci de ambulanţe au intervenit la locul tragediei. Capitala cu peste 11 milioane de locuitori este împânzită de forţe de ordine. 700 de poliţişti au fost scoşi în stradă. Măsurile de securitate sunt drastice pe aeroporturile şi gările din Moscova.
Circulaţia trenurilor a fost oprită în Rusia, după ce a fost găsită o bombă pe calea ferată, la 180 de kilometri de Moscova. Se întâmpla la doar câteva ore de la dublul atentat.
Panică
Martorii povestesc că au fost clipe de coşmar. Evacuarea mulţimii de oameni s-a derulat cu dificultate. Oamenii panicaţi încercau să iasă cât mai repede din subteran, iar scările rulante s-au blocat. Toată lumea a început să-şi sune apropiaţii.
"Am văzut un om mort pentru prima oară în viaţa mea", mărturiseşte îngrozit un adolescent de 19 ani.
"Oamenii au început să alerge panicaţi, se prăbuşeau unii peste alţii şi ţipau groaznic, ca-n Iad", povesteşte speriat Alexei, citat de BBC.
"Era fum peste tot… oamenii erau evacuaţi", spune un martor, citat de Ria Novosti.
"Mirosea a cauciuc ars. Am văzut sânge şi haine însângerate. A fost îngrozitor", spune un alt pasager.

Au fost două explozii la o oră de vârf, când milioane de oameni merg la serviciu.
Haosul creat a fost surprins şi de camerele de supraveghere amplasate la metrou şi în fotografiile făcute cu telefoanele mobile. Sunt cadavre întinse pe peron şi zeci de salvatori.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JqhVIIkl3lA&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JqhVIIkl3lA&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jat0sia0WZg&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/jat0sia0WZg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Explozii în lanţ
Haosul s-a dezlănţuit la primele ore ale dimineţii. Prima deflagraţie a avut loc la 7:56, în staţia Lubianka, din centrul Moscovei, iar alta la 40 de minute distanţă, la ora 8:38 în staţia Park Kulturi.
Nu se ştie de ce nu a fost oprit traficul la metrou după ce a avut loc prima deflagraţie. 13 pasageri au murit într-o garnitură de metrou, iar 11 pe peron, notează agenţia ITAR Tass.
Cel puţin 14 oameni au fost ucişi în cea de-a doua explozie. "Sunt morţi şi răniţi", au anunţat autorităţile.
Sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB), fostul KGB, este situat chiar în apropiere de staţia de metrou Lubianka, la câteva sute de metri de Kremlin.
Milioane de pasageri
Cam 500.000 de pasageri erau în subteran când s-a întâmplat tragedia. Metroul din Moscova este cel mai aglomerat din lume, după Tokyo, cu peste şapte milioane de pasageri zilnic. Cele 12 linii de metrou se întind pe o distanţă de aproape 300 de kilometri. Metroul din Moscova are 180 de staţii.
Răzbunare
Deflagraţiile n-au fost urmate de un incendiu. Zeci de echipe de intervenţie au fost mobilizate la locul tragediei.
"Actele de terorism de la metroul din Moscova reprezintă o răzbunare pentru uciderea unor militanţi din Caucazul de Nord, ca Said Buriaţki şi Atemirov. Aceşti militanţi au un comportament sălbatic şi răzbunător", a declarat prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Aleksandr Torşin, potrivit Interfax, citat de Mediafax.
Atacurile au fost bine plănuite şi executate în mod profesionist.
"Explozia de la staţia Lubianka a fost extrem de îndrăzneaţă. Aceasta are un motiv ascuns, iar alegerea staţiei Lubianka nu a fost accidentală, având în vedere că la acea oră veneau la serviciu agenţi din cadrul Serviciului Federal de Securitate", a precizat înaltul oficial rus.
Incidentul sângeros aminteşte de atentatele de la metroul din Londra din 2007 şi de caranagiu din trenurile de la Madrid, din 11 martie 2004. Moscova a fost lovită adesea de explozii violente soldate cu victime puse la cale de militanţii ceceni.
Există un precedent
Au mai fost explozii la metroul din Moscova, acum şase ani. În februarie 2004, 39 de oameni au fost ucişi în staţia de metrou Paveletskaia.
Şase luni mai târiu, un atacator sinucigaş s-a aruncat în aer într-o altă staţie de metrou. 10 oameni au fost ucişi atunci, potrivit AP. 
Reacţii
"Franţa condamnă cu fermitate atentatele teroriste şi asigură Rusia de întreaga sa solidaritate în această tragedie. Sperăm că cei care pun la cale astfel de atacuri barbare să fie arestaţi şi să răspundă în faţa justiţiei", se arată într-un comunicat al ministerului francez de externe.
Şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat de asemenea atacurile îndreptate împotriva oamenilor nevinovaţi. Iar preşedintele american, Barack Obama, a vorbit despre "atacuri atroce".
 Dealerii au reacţionat imediat după atentatele de la metroul moscovit. Pe piaţa interbancară internaţională, moneda naţională, rubla, s-a depreciat rapid în raport cu dolarul şi euro.
Rubla a pierdut 17 copeici faţă de dolar, la 29,8 ruble/dolar, respectiv 14 copeici în raport cu euro, la 39,87 ruble/euro.
Analiştii se aşteaptă ca rubla să continue să piardă teren. Investitorii de pe Bursa de la Moscova nu s-au speriat de atentate, iar cotaţiile acţiunilor tranzacţionate au crescut uşor.
Şi după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, bursele americane s-au prăbuşit.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News