Asigurarea caselor, obligatorie

Asigurarea caselor, obligatorie

Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege care urmeaza sa impuna obligativitatea asigurarii locuintelor.

Proprietarii romani urmeaza sa fie obligati sa-si asigure locuintele impotriva a trei riscuri catastrofice: cutremur, inundatii si aluncari de teren. Locuintele din imobilele construite din beton sau caramida arsa urmeaza sa fie asigurate pentru suma de 20.000 de euro, polita costand 20 de euro.

In acelasi timp, casele construite din valatuci, chirpici sau caramida nearsa urmeaza sa fie asigurate pentru 10.000 de euro prin cumpararea unei polite de 10 euro. Sumele vor fi achitate in lei, la cursul de referinta anuntat de BNR pentru ziua in care se face plata.

Tot la cursul BNR din ziua in care se incheie asigurarea se va calcula si suma in lei care va fi acordata ca despagubire daca se va produce dauna. Primele de asigurare vor trebui achitate integral. Cei care au incheiat deja o polita de asigurare a locuintei care acopera si cele trei riscuri mentionate nu vor fi obligati sa cumpere si aceste polite de asigurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie va fi suportata de la bugetele locale. Persoanele fizice si juridice care nu respecta obligatia de asigurare a locuintelor vor fi amendate cu o suma cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce asiguratorul care refuza sa incheie, la cererea unui proprietar, contractul de asigurare obligatorie a locuintei va fi amendat cu 500-1.000 lei.

„Persoanele care nu platesc asigurarea nu vor putea beneficia nici de despagubiri de la bugetul de stat”, a declarat Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Potrivit acestuia, in proiectul de lege se propune ca asigurarea locuintelor sa devina obligatorie de la 1 ianuarie 2008. Respectarea acestui termen depinde insa de data la care legea va fi aprobata de parlament. Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut de parlament in procedura de urgenta.