Lipsa agenţilor de circulaţie, şantierele şi condiţiile meteo au blocat ieri toate intersecţiile mari ale Capitalei. Şoferii au circulat cu aproximativ 15 metri pe minut, iar zonele aglomerate se traversau şi în patru ore. De dimineaţa până seara a fost o continuă oră de vârf, fapt ce i-a determinat până şi pe taximetrişti să-şi abandoneze temporar jobul.

Au plecat poliţiştii
summitului

Ambuteiajele mari s-au
concentrat în centru, pe străzile de la intrarea şi ieşirea din oraş, precum şi în nordul Bucureştiului. Totodată, din cauza semafoarelor defecte de pe principalele artere ale Capitalei, şoferii au ocupat liniile de tramvai şi au abuzat din plin de claxoanele din dotare.

Întoarcerea agenţilor de circulaţ
ie la posturile lor din provincie, după ce au dirijat traficul în perioada Summitului NATO, s-a resimţit din plin.

Numărul poliţiştilor prezenţi
în zonele cu probleme grave de trafic a fost suplimentat cu 50 de oameni, faţă de cei 70 care lucrau în mod obişnuit, a explicat comisarul Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Primarul general, Adriean
Videanu, a declarat că Bucureş tiul nu are suficienţi agenţi de circulaţie în stradă, în condiţiile în care aceştia sunt absolut necesari pentru fluidizarea traficului şi evitarea blocajelor.

Videanu a mai spus că va relua
consultările cu şefii Ministerului Internelor pentru rezolvarea lipsei agenţilor din trafic, însă edilul-şef crede că soluţia vine numai prin transferarea Poliţiei Rutiere la administraţia locală.

Ploaia
aduce ambuteiajul

Pe mai multe artere ale
Capitalei, din cauza apei strânse de la ultimele ploi, a gropilor deja celebre din carosabil, dar şi a proastei canalizări, şoferii reduc viteza şi pierd din timpul de deplasare.

Despre blocajele din Bucureş
ti, comisarul Christian Ciocan a spus că „Se circulă dificil din cauza numărului mare de autoturisme aflate în tranzit prin Capitală. Sunt mulţi şoferi care vin în Bucureşti pentru a rezolva diverse probleme. De asemenea, timpul ploios face ca multe persoane să circule cu maşina, renunţând să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. În plus, după încetarea restricţiilor impuse de Summitul NATO, mulţi şoferi şi-au reluat deplasările cu autoturismul“.

INFERNUL DIN ZONA OBOR

Una dintre cele mai circulate zone a fost ieri de netrecut.
Traficul a fost îngreunat de lucrările pe carosabil şi de ploaia din primele ore ale zilei

Peste o oră au stat ieri în trafic
şoferii care au vrut să înainteze mai puţin de un kilometru de la intersecţia Obor. În toate sensurile, circulaţia a fost îngreunată de şantierele lucrărilor de la metrou, precum şi de şoferii indisciplinaţi care au blocat tramvaie şi autobuze prin depăşiri neregulamentare. Claxoane şi picamăre au răsunat continuu în zonă.

Şase benzi pe sens


Conducătorii auto s-au înghesuit
ieri de pe o bandă pe alta pentru a mai câştiga măcar câţiva metri pe şoselele arhipline de la Obor. Pe Şoseaua Colentina, dinspre Obor, s-a circulat pe cinci până la şase coloane pe un singur sens. Maşinile au ocupat cele trei benzi de pe sensul lor, cele două porţiuni ale drumului amenajat pentru tramvaie şi încă o bandă din sensul opus al circulaţiei.

Cinci agenţi de circulaţie
pentru întreg haosul

Deşi, în mod normal, doi agenţi
de circulaţie dirijează traficul din intersecţia de la Obor, ieri au fost prezenţi în zonă cinci: trei de la Poliţia Rutieră şi alţi doi de la Comunitară, a explicat subinspectorul Dorel Bivolaru, aflat în zonă. Chiar şi aşa, ambuteiajele au persistat pe durata întregii zile, iar cei care au ales să meargă cu taxiul au plătit înzecit pentru o cursă obişnuită. Astfel, pentru a înainta mai puţin de un kilometru în perimetrul acestei zone, şoferii şi pasagerii aveau de aşteptat cel puţin o oră, adică de zece ori preţul unui kilometru, cât este calculată staţionarea oricărei firme de taximetrie.

Pe jos, mult mai rapid


Monica Constantinescu, o
profesoară în vârstă de 41 de ani care locuieşte într-un bloc din intersecţia Bucur Obor, a ales să meargă cu autobuzul după ce de dimineaţă a pierdut ore bune în trafic. „Am fost cu copilul până la dentist, pe Iancului. Mare prostie! Am făcut o oră dus, o oră întors. Mai bine mergeam pe jos, că ajungeam mult mai repede“, povesteşte profesoara.

Subinspectorul Bivolaru îi
sfătuieşte pe conducătorii auto „să încerce să evite această zonă, pe cât posibil, în perioada lucrărilor de la metrou“. El a mai adăugat că, dacă acest lucru nu este posibil, măcar şoferii să-i respecte pe cei din trafic.

Chinul locatarilor din zonă


Eugen şi Elena Antonescu sunt
locatarii unui apartament cu balcon care dă spre „intersecţia groazei“. Cei doi spun că din cauza picamărelor şi a claxoanelor nu mai pot dormi nici noaptea.

„Ne rugăm să mai plouă sau să vină duminica, pentru că numai atunci mai avem un pic de linişte“, se plânge Elena, care, la cei 68 de ani, nu mai poate suporta vacarmul. Soţul ei, Eugen, 70 de ani, povesteşte că, „în urmă cu o oră (în jurul orei 14.00 – n.r.), un şir imens de tramvaie bloca toată intersecţia“.

Despre statutul de locatar din
acea zonă, Elena adaugă sec: „De moarte nu mi-e frică, pentru că nu are cum să fie mai rău ca acum“.

TOP

Cele mai mari
ambuteiaje

>
Intersecţia Obor
> Şos. Colentina
> Şos. Ştefan cel Mare
> Şos. Fundeni
> Şos. Pantelimon
> Şos. Morarilor
> Bulevardul Basarabia
> Bulevardul Unirii
> Strada Virtuţii
> Zona Piaţa Eroii Revoluţiei
> Zona Lizeanu
> Strada Olteniţei
> Zona Piaţa Sudului

Semafoare defecte

>
Intersecţia străzilor Delea Veche cu Calea Călăraşilor
> Delea Veche cu Matei Basarab
> Zona Podul Abator, la intersecţia străzilor Lizeanu cu Ştefan cel Mare
> Intersecţia Şos. Pantelimon cu Şos. Morarilor
> La intersecţia Şos. Iancului cu Şos. Pantelimon
> Zona Podului Izvor

Probleme de
canalizare

>
Pe strada Constantin Istrati s-a circulat pe un singur fir pentru ambele sensuri, deoarece carosabilul dintre Autogara Filaret şi Şos. Viilor a fost inundat în urma ultimelor precipitaţii.


GREU DE STRECURAT. Pietonii şi-au făcut cu greu loc printre
sutele de maşini


COLOANE NESFÅRŞITE. Dinspre Obor spre Ştefan cel Mare, bară la bară