APEL INCEDIAR în PNL: Bugetul SRI să fie TĂIAT la "minimul necesar funcţionării"

APEL INCEDIAR în PNL: Bugetul SRI să fie TĂIAT la "minimul necesar funcţionării"

Fostul deputat liberal, Radu Zlati, și-a exprimat părerea pe blogul personal, legat de măsurile care trebuie luate cu privire la SRI. El a spus că bugetul SRI ar trebui îngheţat sau chiar redus la "un minim necesar funcţionării" și, pe această cale face un apel la parlamentari să aplice măsurile propuse de el.

Fostul deputat susţine că instituțiile de forță în statul român sunt supradimenzionate. 

"Sunt unul dintre cei care cred că, în lipsa unui control eficient din partea societății civile (asta însemnând și un control parlamentar adecvat) a da mai mulți bani serviciilor secrete înseamnă doar a mări o putere care, necontrolată, poate fi tot atât de bine folosită în bine ca și în rău. Bonus: această folosire în rău a puterii serviciilor secrete este deja o practică și nu de azi, de ieri", a scris scrie Zlati pe blog.

El a adăugat că recentele dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță, suspendarea și anchetarea generalului Florian Coldea "întăresc presupunerile că, nu doar într-un singur caz, SRI a interacționat cu structuri economice, juridice și politice și din media influențând procese decizionale în care, prin legea de organizare a SRI, amestecul instituției era indeziderabil". 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Mai mult, acest amestec s-a realizat conform unor obiective care, la ora actuală, este foasrte neclar în ce măsură aparțineau generalului Coldea personal și în ce măsură erau ale instituției (în cel de al doilea caz, mi se pare o intruziune mult mai gravă decât faptul că o persoană cu greutate dintr-un serviciu secret are o agendă politică personală). Nu este treaba SRI să se amestece nici în chestiunile interne ale partidelor, nici în managementul unei instituții media, nici în deciziile magistraților, nici în activitatea procurorilor – dincolo de cadrul riguros instituit prin lege", a susținut Radu Zlati.

Bugetul mai mare de două ori anunțat pentru SRI este "un afront la adresa societății românești", susține Zlati.

"Acestea fiind zise, adresându-mă colegilor parlamentari liberali, afirm cu tărie faptul că personal consider că, pe fondul scandalurilor care întinează (dar nu fără motive cu miros de verosimilitate…) imaginea SRI, solicitarea din partea serviciului a unui buget de două ori mai mare (așa cum a apărut informația în presă) reprezintă un afront la adresa societății românești. Cred că, cel puțin până la clarificarea bănuielor majore asupra felului în care SRI înțelege să interacționeze cu societatea românească, bugetul instituției ar trebui înghețat, sau chiar adus la minimul necesar funcționării. Mai bine un SRI funcționând cu luminile în faza de avarie, decât o Românie în care democrația și statul de drept lasă loc secreto-arhiei și statului de drepți", a afirmat fostul deputat.

Anul trecut, Serviciul Român de Informații a avut un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de 2015, când bugetul a fost de 1,55 miliarde. Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a beneficiat de o creştere a alocărilor cu 7% comparativ cu 2015, bugetul ajungând în 2016 la 272,5 milioane de lei.