Anunţ important pentru cei născuţi înainte de 1970. Este total interzis să faci asta. Efecte devastatoare pentru organism
- Maria Miron
- 27 februarie 2022, 07:30
Cei cu vârsta de peste 50 de ani trebuie să fie foarte atenți la starea lor de sănătate, asta pentru că ceea ce consumă îi poate afecta în mod semnificativ. Afecțiunile inimii sunt legate de ceea ce mâncăm. Dar ce trebuie să consumăm pentru a ne prezerva sănătatea?
Specialiștii atrag atenția că persoanele trecute de 50 de ani ar trebui să fie atente la ce mănâncă și cât mănâncă, asta pentru că riscul contractării de boli cardiologice este extrem de ridicat.
Alimentele care pun în pericol inima
Cel mai blamabil obicei alimentar, mai ales pentru cei trecuți de 50 de ani, este consumul de zahăr, asta pentru că el produce inflamații, prezintă risc de obezitate, diabet sau chiar boli cardiovsculare mult mai grave.
Medicii recomandă doamnelor să nu consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi, echivalentul a 100 de calorii, în timp ce bărbații ar trebui să se limiteze la un maximum de 9 lingurițe de zahăr pe zi, adică 150 de calorii.
Mai mult, consumul de zahăr poate fi redus la zero, dacă adoptăm alternative precum ștevia, care nu are calorii.
Pericol și în privința colesterolului
Specialiștii recomandă reducerea consumului de proteină animală, deoarece favorizează creșterea nivelului de colesterol. Un nivel crescut al colesterolul LDL, spre exemplu, poate duce chiar la apariția unor accidente vasculare cerebrale ori a unor riscuri de dezvoltare a unor boli de inimă.
Dacă proteinele animale nu pot fi înlăturate din masa zilnică, cel puțin putem înlocui carnea de vită sau porc, cu carne de pui sau pește, care sunt mai slabe în grăsimi saturate, față de cum întâlnim în carnea grea, cum este cea de porc.
De ce ne place atât de mult zahărul?
Dulciurile funcționează însă de cele mai multe ori ca un drog și nu putem scăpa așa ușor de dependența de zahăr. Specialiștii spun că putem gusta, dar cu multă moderație.
„Dar, cum plăcerea este mare, sunt ferm convinsă că, dacă gustăm, nu se întâmplă absolut nimic. Important este să fim atenţi doar să gustăm şi să nu ne lăsăm pradă plăcerii. Mai ales pentru că, în momentul în care vârsta creşte, mă refer în special după 40-50 de ani, noi trebuie să avem grijă să fim mult mai bine hidrataţi, să fim atenți la apa pe care o consumăm şi care este deosebit de importantă”, a spus Simona Carniciu, pentru Antena 3.
Atenție la sare și grăsimi
Sodiul este vital pentru organism, dar ce este prea mult strică. Carnea procesată, slănina, pizza, brânza, murăturile sau snack-urile au extrem de multă sare. Aceasta poate duce la creșterea tensiunii arteriale, poate agrava afecțiunile cardiace asociate și poate provoca retenție de apă.
Atenție mare și la grăsimi. Prăjelile trebuie evitate cu orice preț sau consumate maxim odată pe săptămână. De asemenea, chiar dacă untul, branza sau laptele sunt sănătoase, trebuie consumate cu moderație, deoarece au multe grăsimi animale. Excesul poate duce la un colesterol mărit și boli de inimă.
Consumul de alcool trebuie limitat. Un pahar de vin este recomandat, dar evitați să consumați multă bere, care îngrașă, sau tărie, care deshidratează. Reduceți și consumul de cafea din același motiv: favorizează deshidratarea.