Antonescu latră iar la Bruxelles. Prin gard

Antonescu latră iar la Bruxelles. Prin gard

Ce-mi place la liderii USL este curajul cu care se răţoiesc la Comisia Europeană de la Bucureşti, prin gard.

Când ajung la Bruxelles grohăie fericiţi, ca nişte porcuşori scărpinaţi pe burtă. Asta în cel mai bun caz, pentru că de obicei sunt bucuroşi să tacă şi să nu-i bage nimeni în seamă.

Am prostul obicei să citesc tot felul de comunicate indigeste, printre care şi cele de după reuniunile Consiliului UE pe Agricultură şi Pescuit. La ultima întâlnire, firesc, s-a discutat despre secetă. În plus, vreo patru ţări au cerut "preţuri de intervenţie" la unt, pentru că preţurile la lactate au scăzut puternic, pe fondul majorării producţiei globale.

Ambele teme erau de interes pentru România, cu siguranţă. Ziarul Financiar estima că România a fost ţara cea mai afectată de seceta din acest an. Cu toate acestea, în comunicatul final al reuniunii Consiliului UE, România nu apare prin prezenţa fizică a ministrului Daniel Constantin şi a unui secretar de stat. Nu este un caz singular. Şi în alte comunicate de presă ale reuniuniunilor Consiliului UE, România apare doar când o încasează pentru corupţie. Pur şi simplu nu avem opinii, nici divergente, nici concurente. La reuniunile miniştrilor Economiei şi Finanţelor se duce doar secretarul de stat Claudiu Doltu, în condiţiile în care din Italia vine premierul Monti. Nici Florin Georgescu, şi nici Chiţoiu nu cred că au ajuns măcar într-o vizită de curtoazie, la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici nu aş fi scris despre povestea aceasta dacă nu citeam cum a lătrat, iar!, Crin Antonescu la Barroso şi compania. Iar lui Băsescu i-a reproşat că acceptă necondiţionat chestiuni precum uniunea bancară sau tratatul fiscal. O teză la fel de imbecilă a lansat şi Ponta, relativ recent. Trec peste faptul că isărescu spune că ar trebui să intrăm în uniunea bancară. Dar oamenii USL sunt inexistenţi din dezbaterea privind viitorul european. A arătat-o şi un document intern al Comisiei Europene, publicat recent de Mediafax: România habar nu are ce vrea de la UE şi cu atât mai puţin de la bugetul pe 2014-2020.

Tot ceea ce face acest celebru cuplu de comici, Ponta şi Antonescu, este să-şi acopere eşecul în faţa lui Băsescu şi să paseze responsbilitatea către duşmanul extern - Gitenstein, Barroso, Merkel. O reţetă veche cât lumea. Dar dacă tot plimbă băţul prin gard şi-i provoacă pe cei de la Bruxelles, te-ai aştepta ca ei să fie impecabili, cel puţin în relaţia cu UE. Să trimită acolo oameni inteligenţi, capabili să susţină perspectiva lor, oricât ar fi de incorectă, să mintă frumos. Nu se întâmpla nici măcar asta. La început, guvernul Ponta strălucea prin absenţă de la reuniunile Consiliului UE. Acum, bănuiesc că au fost forţaţi de premier să piardă timpul pe acolo. Se duc, se întorc aşa cum au venit. După cum bine se spune: s-a dus bou şi s-a întors vacă.