UPDATE 06.25

Nigel Farage, liderul aripii care a susținut ieșirea UK din Uniunea Europeană a anunțat Leave.

UPDATE 04.19. 

Analistul Sky News prof Michael Thrasher a spus că dacă se menține actualul trend al voturilor rezultatul final va fi 56 la sută pentru LEAVE și 44 la sută pentru STAY.

UPDATE ora 1.55

Conform unor date preliminare, în regiunea Sunderland din nord-estul Angliei rezultatele ar fi clar în favoarea taberei „Leave”: 66% !

Sunt posibile schimbări de situație, dacă diferența este de 20% în unele regiuni pentru ieșirea din UE și în altele victoria taberei „rămânere” are un avans foarte mic!

În regiunea Newcastle-upon-Tyne, rezultatele sunt: „Remain”- 65.404 de voturi (50.7%) și „Leave” – 63.598 de voturi (49.3%). O diferență extrem de mică, tabăra care vrea rămînerea în UE fiind creditată, anterior, cu un avans mult mai mare.

Referendumul britanic, afectat de cozi la urne și vreme foarte proastă

UPDATE ora 01.35

Voturile din Gibraltar au fost deja numărate. Potrivit BBC News, au votat pentru părăsirea UE 4% dintre alegători, mai exact 823 de persoane; în timp ce pentru rămânerea în UE au votat 96%, adică 19.322 de britanici. 

Prezența la vot a fost de 84%. 

Tabăra care susține rămânerea în UE era de așteptat să câștige în Gibraltar – locuitorii se tem că dacă Marea Britanie părăsește UE, trecerea graniței în Spania ar deveni mult mai dificilă, și asta este o problemă vitală pentru cei care trec frontiera în fiecare zi. 

Lira sterlină a crescut până la 1,50 dolari, după ce comercianții au pariat că Marea Britanie a votat pentru rămânerea în UE. 

UPDATE ora 1.10

Theresa Villiers, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord și una dintre susținătoarele Brexitului dintre membrii Cabinetului de la Londra, tocmai a declarat pentru Sky News: „Instinctul meu îmi spune că tabăra „Remain” a câștigat”. 

Participarea la vot a fost nesperat de mare – între 76-80% în diverse regiuni, un record pentru Marea Britanie, conform corespondenților BBC. 

UPDATE ora 0.55

Conform publicațiilor britanice, circa 30 de milioane de britanici s-au prezentat la urne în acest referendum, din cei 46,5 milioane de cetățeni cu drept de vot. 

Un alt institut de sondare a opiniei publice, Ipsos Mori, a dat publicității cifrele din ultimele trei zile: 51% pentru rămâne, marți, 54% miercuri și tot 54% în ziua votului. 

UPDATE ora 00.34

Un sondaj de opinie făcut chiar azi, online, pe 5.000 de subiecți, de YouGov, arată că tabăra Remain (rămînerea în UE) a obținut 52% din voturi și tabăra Leave (ieșirea din UE) are 48% din voturi. 

Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat pentru Sky News, că „se pare că cei care vor în UE vor câștiga”. 

Rezultatele referendumului, care vor fi cunoscute în această dimineață, vor reprezenta un punct de cotitură pentru relațiile Marii Britanii cu UE, scrie The Guardian. Dacă va câștiga tabăra „Remain”, Marea Britanie va păstra prevederile negociate de premierul David Cameron cu oficialii UE, concesii obținute în ceea ce privește termenii de membri ai UE. 

84 de parlamentari conservatori, pro-Brexit, i-au scris o scrisoare premierului David Cameron, în care îi spun că ar trebui să rămână prim-ministru. Conservatorul Robert Syms i-a convins pe colegii săi să semneze o scrisoare în care afirmă că David Cameron ar trebui să rămână premier, indiferent de care ar fi rezultatul referendumului.

El a publicat această scrisoare pe Twitter. 

Numărarea voturilor

Numărătoarea voturilor va dura toată noaptea, transmite BBC, care aminteşte că acesta a fost al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii.

Consultarea a avut loc după o luptă pentru voturi care a durat patru luni de zile între taberele Leave (susţinătorii Brexitului) şi Remain (susţinătorii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană).

Numărul celor care puteau vota la referendum era de 46 milioane de cetăţeni britanici, care locuiesc în ţară şi în state membre din Comunitatea Naţiunilor din care fac parte state independente, foste colonii britanice, dar votul a fost îngreunat de condiţiile meteo defavorabile.

Cercetătorii universitari au ajuns la concluzia că 61,6% dintre alegători tineri intenţionează să voteze să rămână în UE, potrivit The Guardian.