Medicii născuţi în Republica Moldova prezintă avantajul că ştiu bine limba română.
Pentru a rezolva criza de personal într-un domeniu vital pentru activitatea sanitară, anestezie şi terapie intensivă, unele spitale din judeţul Neamţ vor să apeleze la medici din Basarabia.
Numărul specialiştilor este sub necesar. S-a ajuns la situaţia în care unele spitale să nu aibă niciun medic cu această specializare, iar la altele să se facă eforturi pentru intervenţiile chirurgicale în cazuri de urgenţă.
De două luni, Spitalul Târgu-Neamţ a rămas fără singurul medic anestezist pe care îl avea (în schema de personal sunt prevăzuţi doi). Pentru rezolvarea problemei, conducerea spitalului publică anunţuri de angajare în ziare din Republica Moldova. Asta pentru că anunţurile din ziarele care apar în România au rămas fără niciun rezultat. „De ani întregi, dăm câte două anunţuri de angajare pe an, dar nimeni nu este interesat. Avem programat un nou concurs peste puţin timp“, a declarat Mihaela Antohi, directorul unităţii din Târgu-Neamţ.
Opt medici în loc de zece
Medicul ne-a mai spus că activitatea spitalului este afectată parţial, că se operează doar cazurile uşoare. Cele în care se impune anestezie generală sunt trimise la Spitalul Judeţean Neamţ. Dar nici aici situaţia nu este în măsură să mulţumească. Dacă vara trecută erau doar patru medici, acum, la un necesar de zece, sunt numai opt, dintre care unul pensionar care a fost rechemat la serviciu şi doi care tocmai s-au întors din Franţa.
De anul viitor însă doi dintre anesteziştii din Piatra-Neamţ vor pleca în Franţa, asta pentru că toţi anesteziştii de la Spitalul Judeţean primesc, din trei în trei luni, invitaţii de a munci în spitale franţuzeşti.
PIATRA-NEAMŢ
„La Chişinău, câştigam doar 20 de dolari“
„Facem faţă necesităţilor, uneori cu greu, schema nefiind completă. Şi în specialitatea noastră se munceşte non-stop. Nu ştiu ce va fi în viitor, pentru că medicii tineri vor să plece în străinătate. În Franţa se câştigă lunar peste 3.000 de euro, iar la noi un medic primar anestezist ia în jur de 2.100 de lei“, a declarat Aurelia Ciobanu, şefa secţiei ATI a Spitalului Judeţean Neamţ.
De aceea, terenul e propice pentru anesteziştii basarabeni care au avantajul cunoaşterii foarte bune a limbii şi sunt dispuşi să lucreze în România, mai ales că văd asta ca pe o oportunitate de a trece spre Occident. De altfel, din cei opt anestezişti de la Piatra-Neamţ, trei sunt basarabeni. „În România, sunt alte oportunităţi“
Unul dintre ei este Vitalie Gurău, în vârstă de 35 de ani, originar din Răzeni, o localitate din apropierea Chişinăului. A terminat facultatea în anul 1996, apoi a urmat trei ani de rezidenţiat în Moldova şi alţi doi la Bucureşti, la Spitalul Militar Central. Apoi a ajuns Piatra-Neamţ prin concurs. „În România sunt alte oportunităţi, printre care şi cea materială. Esenţială, până la urmă. La Chişinău, în 1999, câştigam doar 20 de dolari ca rezident, în timp ce la Bucureşti era vorba de 86. Peste Prut am colegi care au salariu 100 de euro în acest moment. În plus, mi-am propus să ajung şi în străinătate, dar nu ştiu când. Chiar dacă voi pleca, va fi pentru o perioadă scurtă, poate jumătate de an, atât cât să pot solicita concediu fără plată. Pentru că nu vreau să renunţ la postul din Piatra-Neamţ“, ne-a declarat Vitalie Gurău.