Andrei, un "român de Belfast" fericit

Andrei, un "român de Belfast" fericit

Incidentele din Irlanda de Nord de săptămâna trecută au adus comunitatea românească din zonă în atenţia presei europene.

În Belfast trăiesc însă şi romani care nu a avut niciodată nevoie de ajutorul autorităţilor. Ba mai mult nu au vrut să apeleze la buna-voinţa localnicilor ca să demonstreze că se pot integra. Aşa şi-au câştigat respectul cetăţenilor nord-irlandezi.

Este şi cazul lui Andrei care, la 28 de ani, se poate considera un "român de Belfast" fericit. Este căsătorit cu o englezoaică şi are o frumuseţe de fetiţă. Îşi aduce aminte însă cu emoţie de începuturile sale în Irlanda de Nord: a spălat toalete şi a fost chelner într-unbar unde băuturile alcoolice se consumau cu pistolul în teacă.

Andrei Marinescu a venit în Marea Britanie acum 5 ani, pentru a începe o viaţă alături de soţia sa, Julia. Cei doi s-au cunoscut la un orfelinat din Braşov, unde lucrau ca şi voluntari. S-au îndrăgostit şi s-au hotărât să se mute împreună. Era însă o problemă. El era roman, ea cetăţean englez, iar la vremea respectivă, britanicii erau extrem de stricţi în privinţa migranţilor est-europeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de a se stabili în ţară, Andrei a trebuit să treacă proba vameşilor englezi, care l-au confundat cu un traficant de droguri. Interogatoriul însă a continuat. Începutul a fost greu. Pentru că studiile din ţară nu contau deloc în Marea Britanie. În plus trăia cu teamă ca rudele soţiei îi vor reproşa Juliei că şi-a luat un soţ român leneş.

Acum însă piveşte cu mândrie spre trecut şi e fericit. Are o fetiţă, Larisa, care umple cu energie toată casa, iar frăţiorul ei e pe drum. Trăieşte în Belfast unde el şi soţia lui au fost primiţi de o comunitate zbuciumată în plin proces de schimbare. Pentru că e serios şi-a câştigat respectul colegilor că nu fac nicio diferenţă între el şi ceilalţi. Colegii lui îi spun că e "irlandez", Andrei însă nu va uita niciodată că e... român.

În povestea lui se regăsesc însă o mulţime de români de Belfast de succes, despre care puteţi afla mai multe la jurnalul Kanal D , de la 18:30.