În Belfast trăiesc însă şi romani care nu a avut niciodată nevoie de ajutorul autorităţilor. Ba mai mult nu au vrut să apeleze la buna-voinţa localnicilor ca să demonstreze că se pot integra. Aşa şi-au câştigat respectul cetăţenilor nord-irlandezi.

Este şi cazul lui Andrei care, la 28 de ani, se poate considera un "român de Belfast" fericit. Este căsătorit cu o englezoaică şi are o frumuseţe de fetiţă. Îşi aduce aminte însă cu emoţie de începuturile sale în Irlanda de Nord: a spălat toalete şi a fost chelner într-unbar unde băuturile alcoolice se consumau cu pistolul în teacă.

Andrei Marinescu a venit în Marea Britanie acum 5 ani, pentru a începe o viaţă alături de soţia sa, Julia. Cei doi s-au cunoscut la un orfelinat din Braşov, unde lucrau ca şi voluntari. S-au îndrăgostit şi s-au hotărât să se mute împreună. Era însă o problemă. El era roman, ea cetăţean englez, iar la vremea respectivă, britanicii erau extrem de stricţi în privinţa migranţilor est-europeni.

Înainte de a se stabili în ţară, Andrei a trebuit să treacă proba vameşilor englezi, care l-au confundat cu un traficant de droguri. Interogatoriul însă a continuat. Începutul a fost greu. Pentru că studiile din ţară nu contau deloc în Marea Britanie. În plus trăia cu teamă ca rudele soţiei îi vor reproşa Juliei că şi-a luat un soţ român leneş.

Acum însă piveşte cu mândrie spre trecut şi e fericit. Are o fetiţă, Larisa, care umple cu energie toată casa, iar frăţiorul ei e pe drum. Trăieşte în Belfast unde el şi soţia lui au fost primiţi de o comunitate zbuciumată în plin proces de schimbare. Pentru că e serios şi-a câştigat respectul colegilor că nu fac nicio diferenţă între el şi ceilalţi. Colegii lui îi spun că e "irlandez", Andrei însă nu va uita niciodată că e… român.

În povestea lui se regăsesc însă o mulţime de români de Belfast de succes, despre care puteţi afla mai multe la jurnalul Kanal D , de la 18:30.