Este cazul deputaţilor Sergiu Andon (PC) şi Florin Pâslaru (PSD) care au verdicte definitive din partea ÎCCJ, primul ca incompatibil şi cel de-al doilea ca aflându-se în conflict de interese, şi care ar trebui, în consecinţă, să fie revocaţi din Parlament.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a respins astăzi solicitarea grupului parlamentar al PDL de a discuta în plen, în sesiunea extraordinară de mâine, aceste cazuri. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că a solicitat introducerea subiectului pe ordinea de zi, fără succes şi că va reveni cu cererea şi mâine, la începutul şedinţei.
La rândul său, vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a precizat că, după emiterea hotărârii judecătoreşti care a stabilit că mandatul deputaţilor Andon şi Pâslaru a încetat, membrii comisiei trebuiau doar să ia act de hotărârea ICCJ, iar plenul Camerei să fie doar informat, fără alte demersuri procedurale.

Lăsaţi pentru la toamnă

În schimb, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că această chestiune nu poate fi clarificată decât în sesiunea parlamentară din toamnă. "Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele ANI şi i-am spus că Parlamentul României îşi va lua angajamentul că în prima sesiune din toamnă va clarifica această problemă. Voi cere, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să vină cu un raport şi un punct de vedere în sesiunea din toamnă. Eu nu pot să iau act de o hotărâre judecătorească şi nici să o introduc pe ordinea de zi, nu am nicio competenţă decât să cer Comisiei juridice, iar Comisia juridică este obligată de votul plenului să cheme şi pe reprezentanţii ANI. Nu este nicio tergiversare", a precizat Zgonea, conform mediafax.ro.
Pe 3 iulie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că deputaţii Sergiu Andon (PC) şi Florin Pâslaru (PSD) nu sunt incompatibili, în ciuda faptului că fuseseră declaraţi astfel de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ar fi trebuit să fie revocaţi din funcţii. După intervenţia Consiliului Naţional de Integritate, plenul Camerei Deputaţilor a decis amânarea votului şi retrimiterea la Comisia juridică a rapoartelor referitoare la cei doi.
Deputatul Sergiu Andon a fost găsit incompatibil pentru că, în calitate de avocat, a acordat asistenţă juridică unui învinuit într-o cauză penală privind o infracţiune de corupţie. Pâslaru este vinovat de conflict de interese pentru că şi-a angajat fiul la biroul parlamentar din circumscripţie, fapt contrar prevederilor legii.

CITIŢI ŞI:

  • PONTA A RĂSPUNS VAG CELOR „11 PORUNCI” . Comisia Europeană aşteaptă un nou răspuns
  • USL, cu spatele la zid. Lista completă a CERINŢELOR Comisiei Europene către Victor Ponta, dacă România mai vrea în Uniunea Europeană
  • Comisia juridică a Camerei, pusă să refacă rapoartele în cazurile Andon şi Pâslaru