Comisia Europeană va introduce în următorul raport pe justiţie iniţiativa parlamentarilor de a crea o comisie de investigare a modului în care procurorii anchetează neregulile de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, citat de caleaeuropeana.ro, a declarat: "Nu intenţionăm să comentăm în acest stadiu. Acest tip de probleme va fi acoperit de următorul raport MCV".
Reamintim că România, spre deosebire de Bulgaria, are în plus un raport intermediar prevăzut pentru luna decembrie a acestui an. Raport cu care ne-am procopsit ca urmare a crizei politice din această vară. Evenimentul politic care a pus în pericol statul de drept ne-a atras un capitol 1 la raportul MCV de etapă, pe cinci ani, din vară, în care în special instituţii politice au fost notate negativ.
Precizăm că poziţia sistemului de Justiţie, exprimată constant prin forul suprem, Consiliul Superior al Magistraturii, este aceea că procurorii şi judecătorii nu se supun altei puteri în stat.