Jucătoarea în vârstă de 20 de ani a învins-o ieri, în ultimul act al Openului francez, pe rusoaica Dinara Safina, scor 6-4, 6-3, devenind astfel prima sportivă din Serbia care se impune pe zgura pariziană. Mare amatoare de cumpărături, filme şi Sudoku, Ivanovici a început în forţă meciul cu Dinara, preluând conducerea cu 4-1.

Rusoaica a reintrat însă în joc, egalând la 4, dar în cele din urmă a cedat primul set şi pe al doilea, după o oră şi 38 de minute.

Ivanovici, care a început să practice tenisul la vârsta de cinci ani, a jucat pentru a doua oară în finala de la Roland Garros. Anul trecut, sârboaica, o mare fană fostei jucătoare Monica Seleş, a pierdut în faţa belgiencei Justine Henin.

Jucătoarea născută la Belgrad, la a cărei aniversare din 2007 a fost prezent şi Boris Tadici, preşedintele Serbiei, va fi premiată cu un milion de euro pentru victoria de la Roland Garros şi va deveni lidera clasamentului mondial.

Pe urmele fratelui

Dinara Safina (22 de ani), cap de serie numărul 13, a fost invitata-surpriză a finalei de la Paris. Până la partida cu Ivanovici, rusoaica, sora fostului lider mondial Marat Safin, înregistrase cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem la US Open, în 2006, când a ajuns până în „sferturi“. În ultimele trei partide dinaintea finalei, Safina, care va fi premiată cu 530.000 de euro, şi-a eliminat trei compatrioate, pe Maria Şarapova, principala candidată la titlu, pe Elena Dementieva, cap de serie numărul 7, şi pe Svetlana Kuzneţova, a patra favorită.

CV

Ana Ivanovici

Data şi locul naşterii: 6.11.1987, Belgrad Înălţime / greutate: 1,85 metri / 69 kilograme
> Profesionistă din 2003
> Turnee câştigate: 6
> Premii totale: 2,7 milioane de euro
> Mâncarea preferată: sushi
> Băuturi preferate: apă, suc de portocale

"Sper ca anul viitor să revin la Roland Garros şi să am din nou sentimentele de astăzi. (n.r. – ieri)", Ana Ivanovici, jucătoare sârbă de tenis

FINALA MASCULINĂ

Nadal – Federer, episodul al treilea

Tenismenul spaniol Rafael Nadal (22 de ani) intră astăzi în arenă pentru a cuceri al patrulea titlu consecutiv la Roland Garros, o performanţă care a mai fost reuşită doar de suedezul Björn Borg.

Ibericul îl va înfrunta pe elveţianul Roger Federer (26 de ani), pe care îl întâlneşte pentru a treia oară consecutiv în ultimul act al Internaţionalelor Franţei. Cei doi tenismeni s-au întâlnit până acum de patru ori la Roland Garros, prima oară în semifinale, în 2006. În înfruntările directe scorul general este net în favoarea lui Nadal, care conduce cu 10-6 (8-1 la confruntările pe zgură).

De cealaltă parte, Roger Federer visează să câştige Openul francez din momentul în care a intrat în tenisul profesionist. Zgura pariziană este singura din circuitul de Mare Şlem care a rămas necucerită de elveţian. „Cred că am acum o tactică bună pentru a-l învinge pe Rafa. Am şi forţa necesară pentru a face acest lucru. Am progresat, am un joc mai variat, am mai multe posibilităţi de a câştiga“, a precizat Federer.

În drumul spre finală, Rafael Nadal n-a pierdut niciun set în cele 6 partide jucate, în timp ce Federer a cedat trei seturi.