Americanii îi întind mâna islamistului Mursi

Americanii îi întind mâna islamistului Mursi

Washingtonul îl curtează intens pe noul lider de la Cairo pentru a se asigura că echilibrul strategic din Orientul Mijlociu nu va fi afectat de agenda sa cu accente religioase.

Administraţia de la Washington îşi reevaluează relaţiile cu partenerii din Orientul Mijlociu după schimbările politice radicale din regiune, produse pe fondul Primăverii Arabe.

Decizia Statelor Unite vine mai ales după ascensiunea forţelor islamiste, în special în Egipt, o ţară care până la înlăturarea fostului dictator Hosni Mubarak a jucat un rol central în politicile promovate de americani în regiune.

Discurs bine croit

Ne puteți urmări și pe Google News

Victoria la prezidenţialele din Egipt a lui Mohammed Mursi, candidatul susţinut de Frăţia Musulmană, o organizaţie islamistă foarte influentă în lumea arabă, a stârnit îngrijorare la Washington.

Implicat într-o acerbă luptă pentru putere cu junta militară care încă administrează ţara nord-africană, noul preşedinte a ştiut să îşi regleze discursul astfel încât să tempereze temerile americanilor.

Într-o întâlnire cu William Burns, adjunct al secretarului american de Stat, Mursi a dat asigurări că Egiptul va respecta toate tratatele internaţionale semnate de precedenta administraţie Mubarak, o trimitere directă la acordul de pace cu Israelul, sursa principală de îngrijorare la Washington şi Ierusalim. Mai mult, Mursi a negat apoi informaţiile vehiculate în presă potrivit cărora doreşte relansarea relaţiilor diplomatice cu Iranul.

Reacţia Casei Albe nu s-a lăsat mult aşteptată. Mohammed Mursi a fost invitat de preşedintele Barack Obama să viziteze Statele Unite, a dezvăluit unul din consilierii noului lider egiptean. "Este o nouă zi în Egipt", a anunţat şi Departamentul de Stat.

Cel mai probabil, scrie Reuters, SUA vor căuta să se asigure de loialitatea lui Mursi în schimbul unui ajutor economic consistent acordat Egiptului. Rămâne de văzut însă cum vor gestiona americanii disputa tot mai tensionată dintre Mursi şi armata egipteană. Citiţi şi:

  • Egiptul are un preşedinte islamist, după primele alegeri libere din ultimii 30 de ani
  • Tensiuni la Cairo: preşedintele sfidează armata, Curtea Constituţională declară Parlamentul dizolvat