America prinde culoare

America prinde culoare

Potrivit proiecţiilor demografice, până în 2050, hispanicii, negrii şi asiaticii vor depăşi ca pondere populaţia albă din Statele Unite.

În 42 de ani, albii vor deveni minoritari în Statele Unite, arată un studiu realizat de Centrul Pew Hispanic, preluat ieri de cotidianul „USA Today“. Populaţia americană va număra 438 de milioane de locuitori până în 2050, an în care segmentul hispanic va fi de trei ori mai mare decât în prezent. Creşterea preconizată de grupul de analiză independent este mai mare decât estimările oficiale ale guvernului american şi schiţează un portret al unei Americi radical diferite faţă de cea de azi.

„Am presupus că rata imigraţiei va rămâne relativ constantă“, a declarat Jeffrey Şassel, coautor al raportului. Chiar în condiţiile unor limitări ale imigraţiei, populaţia hispanică va continua să crească, pentru că are o rată a natalităţii superioară celei a populaţiei generale. Lucrurile stau astfel în primul rând pentru că imigranţii hispanici sunt şi mult mai tineri decât reprezentanţii exploziei demografice postbelice, aflaţi în pragul pensionării. Până în 2030, toţi cei 79 de milioane de „baby boomers“ vor avea cel puţin 65 de ani, iar vârstnicii vor deveni grupul de vârstă cu creşterea cea mai rapidă. Hispanicii vin tare din urmă

Proiecţiile Pew Hispanic mai arată că, până în 2050, aproape 20% dintre americani se vor fi născut în afara SUA, faţă de 12,5% în 2005. Cândva, între anii 2020 şi 2025, procentajul celor născuţi în străinătate va depăşi maximul istoric atins în urmă cu un secol, în timpul ultimului mare val de imigraţie. Noii imigranţi şi copiii lor, precum şi nepoţii născuţi în Statele Unite vor reprezenta 82% din creşterea populaţiei în perioada 2005-2050. Albii non-hispanici, care acum alcătuiesc două treimi din populaţie, vor deveni minoritari, cu 47%. Ei reprezentau 85% din populaţie în 1960. Hispanicii, deja cel mai mare grup minoritar, vor reprezenta 29% din populaţie, în timp ce negrii se vor menţine la 13%, iar asiaticii vor creşte de la 5% la 9%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diferenţa dintre populaţia activă şi copii sau bătrâni se va accentua pe măsura îmbătrânirii „baby boomers“: 72 copii şi vârstnici la fiecare 100 de persoane care lucrează, raportul actual fiind de 59/100. Această diferenţă va fi şi mai mare dacă imigraţia, cu efectul ei de primenire şi întărire a forţei de muncă, va fi încetinită. „Imigraţia are consecinţe pe termen lung asupra ţării şi a structurii ei demografice, iar noi trebuie să luăm în calcul aceste rezultate în elaborarea politicii privind imigraţia“, explică Mike Krikorian, directorul executiv al Centrului pentru Studii asupra Imigraţiei. COMBINAŢII NOI

Profiluri etnice greu de definit Profilul etnic şi rasial al unei naţiuni se mai poate schimba şi prin căsătorii mixte, dar încă nu este clar cum vor putea fi identificaţi copiii proveniţi din uniuni multietnice şi multirasiale, notează „USA Today“. „Am presupus că definiţiile şi categoriile care sunt utilizate astăzi vor fi folosite şi în următorii 50 de ani. Pe de altă parte, acum 50 de ani, noţiunea de populaţie hispanică nici măcar nu exista“, a mai spus Passel.