Evenimentul Zilei > Actualitate > America, lovită de cea mai cruntă sărăcie din ultimii 17 ani
America, lovită de cea mai cruntă sărăcie din ultimii 17 ani

America, lovită de cea mai cruntă sărăcie din ultimii 17 ani

Potrivit datelor publicate de Biroul American de Statistică, o dovadă vie a impactului devastator al recesiunii este faptul că sărăcia a ajuns la un nivel record în SUA, neatins din 1993.

Potrivit cotidianului "Washington Post", raportul arată o naţiune care nu a ieşit din criza ce a lăsat 14 milioane de cetăţeni fără o slujbă. Şomajul a ajuns la un nivel la care nu a mai fost de decenii bune -9,1%.
Venitul mediu pe familie a scăzut, americanii de rând fiind nevoiţi să trăiască cu o sumă de bani mai mică decât în 1997 (luând în calcul şi inflaţia). Mai mulţi analişti consideră că americanii vor mai avea de luptat cu sărăcia şi lipsurile o perioadă nedeterminată de timp.
"Nu doar că am trecut printr-o scădere importantă a nivelului de trai, în ultimii ani, dar perspectivele sunt atât de proaste încât raportul acesta este mai dur decât pare", spune Heidi Shierholz, economist la Institutul pentru Politici Economice.
Al patrulea an de recesiune
În 2010, 46,2 milioane de americani au trăit sub pragul de subzistenţă (au câştigat mai puţin de 22.314 dolari pe an, pentru o familie cu patru membri). Rob Paxton, directorul unui adăpost de zi pentru săraci, din Fairfax County, spune că nu este surprins de aceste date. "Ştiu oameni care trăiesc în pădure. Ştiu oameni care împart camerele unii cu alţii", a povestit el.
În ceea ce priveşte copiii, 22% dintre ei sunt săraci, procentul creşte la 40% pentru copiii de culoare şi la 33% pentru cei hispanici. Maxine Thomas, care trăieşte cu cele două fiice ale sale şi trei nepoţi într-o rulotă în oraşul Elkridge ştie foarte bine ce înseamnă să fii sărac. A rămas fără loc de muncă, apoi şi fără electricitate două luni.
A avut, totuşi, noroc, pentru că o biserică din comunitatea locală a ajutat- o să-şi plătească facturile la electricitate şi apoi ea şi-a găsit un job part-time la supermarket. Primeşte 10 dolari pe oră, mai mult decât la locul de muncă anterior, dar insuficient pentru întreaga familie. "Încă n-am depăşit greul. Stăm cu toate lucrurile împachetate, pentru că sunt zile în care cred că vom ajunge în stradă", a spus femeia.
Citiţi şi:

  • La alţii e foarte rău: 46 de milioane de americani săraci

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: