Circa 22 de milioane de oameni au sărăcit în America Latină şi Caraibe anul trecut, ca urmare a pandemiei de coronavirus, potrivit datelor Naţiunilor Unite, informează vineri dpa, preluată de Agerpres .

În America Latină și Caraibe numărul persoanelor care au sărăcit a crescut considerabil în anul 2020

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a ajuns la aproximativ 209 de milioane. Cifra reprezintă o treime din populaţia totală a regiunii, arată un raport prezentat joi de Comisia economică a ONU pentru America Latină şi Caraibe (CEPAL).

Potrivit aceluiași raport, 78 de milioane de oameni trăiau în sărăcie extremă la sfârşitul anului trecut, ceea ce reprezenta 12,5% din populaţie, cel mai mare număr din ultimii 20 de ani.

Inechitatea a crescut în zonă, iar tensiunile sociale sunt tot mai mari

De asemenea, raportul mai prezintă că inechitatea a crescut în regiune în 2020. În special a scăzut participarea femeilor pe piaţa muncii. Creşterea ratei şomajului, până la 10,7% la sfâşitul lui 2020, a avut un impact în special asupra femeilor şi lucrătorilor din aşa-zisa economie informală. Aceste categorii sunt fără reglementare de stat şi cu puţină protecţie socială, dar se găsesc în aceeași situație tinerii şi migranţii.

Pandemia a evidenţiat inechităţile structurale în regiune, care deja suferea de creştere economică scăzută, precum şi de sărăcie şi tensiuni sociale din ce în ce mai mari. CEPAL îndeamnă la instituirea unui stat al bunăstării în regiune, cu o protecţie socială necondiţionată, mai precizează sursa citată.

America Latină și Caraibe au înregistrat 27,8% din decesele cauzate de COVID-19 în 2020

America Latină şi Caraibe reprezintă 8,4% din populaţia lumii, potrivit cifrelor Comisiei ONU. Această regiune însă a înregistrat 27,8% din decesele cauzate de COVID-19 anul trecut.

Paradoxul prezentat de efectele pandemiei coronavirus este prezentat de faptul că atât lumea săracă, cât și Europa și america de Nord au fost deosebit de încercate din punct de vedere economic și social și într-o contracție și redimensionare fără precedent. Spre deosebire de lumea săracă, lipsită de resurse și de apărare, lumea occidentală are pârghiile și artificiile pentru a interveni pe termen scurt și mediu pentru a menține o anumită stabilitate internă.