Dacă nu vor contesta aceste amenzi primite pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, care au guvernat pe timpul stării de urgență, amenzile rămân valabile.

Doi dintre românii amendați, sunt Adrian Jianu şi Radu Preda, care au primit amenzi uriașe pe motiv că au fost să ia lumina sfântă în noaptea de Înviere. Pentru acest lucru cei doi au au primit amenzi în valoare de 19.000 de lei.

Pe data de 7 aprilie, Albert, din satul Rădești, județul Alba, a ieșit în fața casei în care locuiește pentru a planta panseluțe, mai exact pe o porțiune din afara gardului casei. Avea asupra lui o adeverință completată, prin care să dovedească că a părăsit locuința ca să lucreze în afara gospodăriei, în fapt, la gardul casei, unde a plantat panseluțe. Prin zonă a trecut o mașină de poliție, în care se aflau doi agenți, care l-au luat la întrebări pe bietul om.

I-au cerut adeverința și acesta o avea, numai că agenta Georgiana Popa a văzut că aceasta nu era datată. Și în loc să îi spună omului să și-o dateze, așa cum în alte părți, alți polițiști le dau măști românilor, agenta de poliție i-a dat amărâtului Albert o amendă de 2.000 de lei. În procesul verbal se arată că ”susnumitul a fost depistat pe strada Principală, din satul Rădești, comuna Rădești, jud. Alba având asupra sa, o declarație completată fără ca aceasta să fie datată, încălcând astfel măsura impusă de ordonanța militară 3/2020”. Acum Albert a depus contestație la La judecătorie și a motivat că decizia este una nelegală, având în vedere decizia Curții Constituționale a României.

În România, pe durata stării de urgență au fost aplicate peste 300.000 de amenzi, în baza prevederilor ordonanțelor militare, cea mai des invocată fiind OM 3. Prin decretul președintelui României, de instituire a stării de urgență s-a stabilit că toate termenele de contestație din justiție vor fi suspendate de drept, iar termenul de reluare va fi de maxim 15 zile de la ridicarea acestei stări. Acest termen de 15 zile, expiră marți, 2 iunie. În consecință, cine nu depune contestație împotriva amenzii primite în care să invoce la motivele de nelegalitate, decizia Curții Constituționale, va rămâne cu amenda.