Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: În România, companiile de stat din energie sunt conduse de oameni fără experienţă, numiţi politic
- Ana Bâtc ă
- 31 martie 2011, 20:39
Sectorul energetic din România nu poate fi modernizat, din cauză că întreprinderile de stat sunt conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, a declarat Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, în deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.
Oficialul american a afirmat că, doar pentru a moderniza sectorul energiei, România are nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari.
"Acest lucru nu poate fi realizat doar cu veniturile obţinute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza atât timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii', a spus diplomatul american, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, modelul potrivit pentru România este Polonia, al cărei guvern a anunţat, în 2009, că va demara un program pentru a strânge peste 10 miliarde de euro prin vânzarea unei cote din participaţia sa în companiile de stat.
Companiile de stat, "puşculiţa" Guvernului Ambasadorul Mark Gitenstein a criticat guvernul român pentru că a folosit, în unele cazuri, profiturile companiilor de stat pentru a astupa găurile bugetului. Guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de "puşculiţă" pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti.
"De exemplu, anul trecut, companiei Romgaz i s-a cerut să facă o donaţie de 100 milioane euro guvernului, pentru acoperirea unor urgenţe bugetare, iar reprezentanţii guvernului în consiliul de administraţie au fost mandataţi să aprobe cererea", a exemplificat diplomatul american.
Guvernul trebuie să liberalizeze piaţa energiei Guvernul român trebuie să îşi respecte angajamentul de a liberaliza piaţa energiei, pentru ca România să îşi poată valorifica pe deplin resursele energetice, a declarat Mark H. Gitenstein.
"Înţeleg îngrijorarea cu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai ales asupra celor aflaţi sub pragul sărăciei, însă puteţi aborda acest aspect, apelând la o reglementare eficientă, aşa cum facem noi în SUA, şi acordând subvenţii categoriilor celor mai sărace, aşa cum se întâmplă în SUA şi Ungaria", a spus Gitenstein.
Diplomatul american a subliniat că nu mai este acceptabil ca preţul la energie să fie menţinut artificial la un nivel scăzut pentru toţi consumatorii, inclusiv pentru cei care îşi pot permite să plătească.
Citiţi AICI discursul Ambasadorului Mark Gitenstein